Rob Willems
Rob Willems GroenLinks
Column

Raadspraat: Respect (just a little bit)

3 maart 2021 om 11:00 Overig

Dit weekend wandelde ik door Utrecht en kwam ik langs de Kleine Vleeshal aan de Lange Nieuwstraat, in vroeger tijden een openbaar slachthuis en verkooplocatie voor vleeswaren. Op het bordje aan de muur las ik dat het gebouw in 1432 is gebouwd, blijkbaar ter vervanging van een voorloper die nabij het oude stadhuis in Utrecht lag. Deze was echter gesloten nadat de leden van het toentertijd machtige vleeshouwersgilde zich hadden misdragen. Ze hadden zich iets te zeer ‘met lange messen in de stadspolitiek gemengd’, zo las ik op het bordje. Na enig speurwerk bleken de leden de toenmalige burgemeester Bernt Proeys met hun messen van het leven te hebben beroofd. Overigens tegen de achtergrond van de befaamde Hoekse en Kabeljauwse twisten (voor wie er meer over wil weten lees ‘Moord door het slagersgilde’ op de website utrechtvroeger.com).

Mijn gedachten blijven hangen bij ‘met lange messen in de stadspolitiek gemengd’. We leven gelukkig in beschaafder tijden, maar dat het er heftig aan toe kan gaan in de politiek is blijkbaar van alle tijden. In de huidige tijd is het echter gelukkig het vrije woord waarmee strijd geleverd wordt en dat is een groot goed. Maar net als met de leden van het vleeshouwersgilde vliegen ook nu sommigen uit de bocht, door het vrije woord te gebruiken om te schelden en/of ongefundeerde kritiek te leveren, op de man/vrouw te spelen of soms zelfs te bedreigen. Ook dat schaadt mensen. We zijn blijkbaar niet in alle opzichten beschaafder geworden.

Ik heb vernomen dat we voor de discussie over de regionale energiestrategie langer de tijd gaan nemen en dat is een goede zaak. Laten we wederzijds meer moeite doen beter te luisteren en beter te begrijpen en daarbij respectvol blijven omgaan met het vrije woord en met elkaar.

Rob Willems

GroenLinks

advertentie
advertentie