Op 8 maart is het Wereldvrouwendag
Op 8 maart is het Wereldvrouwendag Amnesty International

8 maart wereldvrouwendag

28 februari 2021 om 11:15 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Elk jaar staat Amnesty International op of rond 8 maart stil bij de discriminatie van vrouwen op allerlei gebieden. Dat is niet alleen iets dat in verre landen speelt, maar evengoed komt dit in Nederland veelvuldig voor. Zo worden vrouwen in veel beroepen lager uitbetaald dan mannen. In veel hogere functies zijn vrouwen in Nederland ondervertegenwoordigd en ons land loopt daarmee ver achter op de landen om ons heen.

Ook hebben vrouwen regelmatig te maken met onvrijwillige seks. In Zweden is nu een wet in voorbereiding die zegt dat beide partners ‘ja’ moeten zeggen voordat zij samen seks hebben. Anders is er sprake van een strafbaar feit. Deze wet stelt het belang van het slachtoffer voorop. Dit in een poging om aanrandingen en verkrachtingen te voorkomen. Natuurlijk is dit niet eenvoudig te realiseren, omdat seks vaak in de privésfeer plaatsvindt. Zo’n wet kan echter wel bijdragen aan de bewustwording bij mannen en vrouwen en bij jongens en meisjes.

JA-MUUR VOL FOTO’S Op en rond 8 maart vraagt Amnesty International mensen onderdeel uit te maken van de JA-muur: een muur met portretten van mensen die JA zeggen tegen een wet die alle seks zonder instemming bestraft als verkrachting. Via flyers en sociale media roept Amnesty mensen op hun foto aan de actie te lenen op www.amnesty.nl/zegja. Op 10 maart staat Amnesty Wijk bij Duurstede op de markt. Zoals elk jaar is er een bloem voor alle vrouwen. Er is daar ook informatie over de JA-muur.

WAAROM DEZE ACTIE? In Nederland zegt negentien procent van de vrouwen en drie procent van de mannen te hebben meegemaakt dat iemand hun lichaam binnendrong zonder instemming. De wet beschermt hen onvoldoende. Zeventig procent van de verkrachtingsslachtoffers ‘bevriest’ namelijk van angst en kan zich niet verzetten. Dat is een probleem omdat je volgens de huidige wet niet verkracht bent als er geen bewijs is van dwang.

Dit moet veranderen. Met de campagne #LetsTalkAboutYes dringt Amnesty er bij de autoriteiten op aan zo snel mogelijk een wet aan te nemen die alle seks zonder instemming noemt wat het is: verkrachting. Binnenkort wordt er onderhandeld over een nieuw regeerakkoord. Daarom is dit een goed moment om politici te laten weten: vergeet dit onderwerp niet!

advertentie
advertentie