De bushalte bij Bartiméus is terug
De bushalte bij Bartiméus is terug Soethout

Toegang tot Bartiméusboerderij weer veilig

9 februari 2021 om 08:34 Maatschappelijk

COTHEN Vele jaren was dierenarts Klaas Soethout bekend met de cliënten van zorgboerderij Bartiméus. Vrijdag stond een cliënt bij de Qbuzz bushalte op de N227. Hij vertelt dat de OV-bus lijn 56 soms zonder te vragen stopt bij de opgeheven halte vlakbij de zorgboerderij. Als hij het vraagt mag de chauffeur niet stoppen. Hij moet dan meerijden over de rotonde naar de volgende halte richting Wijk bij Duurstede.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

door Klaas Soethout

Stoppen vereist slechts 20 seconden. Zeven voor afremmen, zeven voor uitstappen en zes seconden voor optrekken naar de aanliggende rotonde. De Provinciale haltescan geeft deze situaties exact weer, de site vermeldt dat haltes sociaal veilig moeten zijn, goed toegankelijk en duidelijk voor blinden en slechtzienden. De Qbuzz-site zegt de reizigers op de bestemming te brengen, hen te helpen ook het allerlaatste stukje, zonodig met een deelfiets en dat zij in gesprek blijft voor uitgebalanceerde verbindingen.

WETERINGGENOOTSCHAP Het is de plicht van elke burger om zich in te zetten tegen onveilige situaties, zeker als het om kwetsbare personen gaat. Als oprichter van het Weteringgenootschap neemt Soethout dat ter harte. Hij ervaart op deze looproute een 100 stappen naar de tunnel, eenzelfde aantal in de tunnel tot de trap met 18 treden en dan 150 stappen naar de bushalte waar Qbuzz officieel stopt. Voor blinden en slechtzienden is dit risicovol. Zij moeten eerst één keer een baan oversteken met auto’s vanuit Cothen en dan één keer een baan met verkeer vanuit de rotonde. Daarna komt de slechtziende vanuit het daglicht de duistere tunnel in met kunstlicht en een gevaarlijk hoge stoeprand om even verderop in vol daglicht de weg te kunnen vervolgen. De eerste tien auto’s vanuit de rotonde bleken niet te stoppen bij het oversteken van deze weg, de elfde wel omdat zij Klaas herkende.

NIEUW BORD Vrijdagmiddag verzoekt Klaas Soethout direct een gesprek met de hoogste ambtelijke baas of de vervanger van de Utrechtse Provinciale Mobiliteit. Uiteindelijk belt de beleidsambtenaar dat dit probleem alle aandacht heeft en hier komende week goed naar wordt gekeken. Soethout wordt met een kluitje in het riet gestuurd van de aanliggende Cothergrift. IJzel en sneeuw komen eraan met code rood van het KNMI. Woordvoerder van gedeputeerde Arne Schaddelee, Marlies Verhoef, vindt het verstandig dat Soethout zo snel mogelijk de piketdienst van de Provincie belt om in te grijpen. Edwin van Roekel oriënteert zich, brengt een nieuw bord aan en bericht Qbuzz nog voordat sneeuw en ijzel komt dat de bus op deze Bartiméus halte weer moet stoppen. In het ijzige weer heeft Soethout zaterdag de bushalte sneeuw en ijsvrij gemaakt.”

De bushalte wordt sneeuw- en ijsvrij gemaakt
advertentie
advertentie