Wil van Dam bij één van de twee en twintig 24/7 beschikbare AED's
Wil van Dam bij één van de twee en twintig 24/7 beschikbare AED's Jan Oechies

Buurvrouw kan jouw leven redden of jij het hare.

12 mei 2018 om 10:06 lokaal Deel je nieuws

“Uit een recent gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat reanimaties kort na de hartstilstand leiden tot de grootste overlevingskans met de minste schade aan het brein”, vertelt Wil van Dam, secretaris van AED HartstikkeNodig tevens instructeur van de cursussen.

AED HartstikkeNodig is een stichting met een kleine 200 vrijwilligers en twee en twintig 24/7 beschikbare AED’s in de gemeente Wijk bij Duurstede. Na de alarmering door HartslagNu hebben onze vrijwilligers tijd nodig om bij het slachtoffer te komen. Politie en brandweer doen er in de regel nog langer over terwijl de ambulance uit Doorn of Amerongen of nog verder weg moet komen.

“In de komende periode gaat AED HartstikkeNodig actievoeren om meer inwoners te scholen in reanimatie. Achter iedere voordeur is iemand die kan reanimeren wordt de slogan waarmee wij inwoners naar onze cursus avonden gaan leiden. U kunt zich vast aanmelden, voor de gratis cursus, bij wilvandam65@gmail.com.

“Twee jaar geleden werden wij door een vrijwilliger gebeld. Bij Albert Heijn werd hij aangesproken door een vrouw die met haar man boodschappen deed. ‘Kijk Herman, deze meneer heeft jou gereanimeerd’, vertelde de vrouw. Het contact tussen slachtoffer en vrijwilliger was gelegd”, vervolgt Wil van Dam. “Er is een landelijke beweging gaande om het contact tussen slachtoffers en vrijwilligers te realiseren. Op de vrijwilligersavond van donderdag 17 mei van 08:30 uur tot 21:30 besteden wij ook hier aandacht aan”, besluit Wil.

Naast onze vrijwilligers wordt iedereen van harte uitgenodigd om donderdag 17 mei vanaf 19:30 uur naar het Huis van de Gemeente, Karel de Grotestraat 30 Wijk bij Duurstede te komen om zich over beide projecten te laten informeren.

advertentie
advertentie