Nederland is een hotspot van internationale internetverbindingen
Nederland is een hotspot van internationale internetverbindingen André van Zwieten

Brein vol warmte

3 februari 2021 om 09:14 Column

Het is alweer enkele weken geleden dat Henk Muis in deze column pleitte voor coulance voor de stroombehoefte van de pakezels van onze internetverslaving. Hij refereerde aan de commotie die na een uitzending van ‘Lubach op zondag’ was ontstaan over de groene stroom uit windmolens die rechtstreeks naar grote datacenters gaat van Amerikaanse tech-bedrijven. Gesubsidieerd met geld dat wij als stroomverbruiker betalen. Hij noemde deze selectieve verontwaardiging ongepast. Energie-adviseur Arno Harting gaat een stapje verder en ziet zelfs voordelen in grote datacenters bij je in de buurt.

„We willen allemaal Internet en liefst bloedsnel, met het gemak om de deurbel te beantwoorden als de pakketbezorger aan de deur staat en wij in Twente onze fietsvakantie houden, kunnen gamen met mensen verspreid over de wereld en onze data in Google Maps en OneDrive in de cloud opbergen. En dat liefst ‘gratis’. Nederland is daardoor een hotspot van internationale internetverbindingen. Dus is het te verwachten hier de datacenters te stallen om Nederland en Europa van snel dataverkeer te voorzien. Dat is niet jammer, want er gloort, letterlijk, warmte vanuit dit gesomber.

Want zoals natuurkundigen weten: Stop je ergens energie in, dan komt er altijd ook net zoveel energie uit. Misschien niet in de vorm die je graag wilt, maar het blijft wel bestaan. De 1.500 watt van je stofzuiger slingert het overgrote deel van die watts als warmte de kamer in. Zo ook een datacentrum. Er gaan megawatts aan groene stroom in en er komen megawatts aan koelwarmte weer uit. Dag en nacht, zeven dagen in de week, jaar in, jaar uit. Met die warmte kan je huizen verwarmen, tenminste als ze dicht bij de centers staan. Want in tegenstelling tot elektriciteit kan je warmte niet zo eenvoudig transporteren. Dus plaats een datacentrum op een verloren hoekje op bedrijventerrein Broekweg. Dan kan onze internetverslaving door een warmtedistributienet de woningen in De Horden een klein beetje verwarmen. Met de EigenWijkse Data Centrale, EWDC zijn we baas over onze eigen cloud en vloeien de euro’s niet naar Amerika. Met een combinatie van zonne- en windstroom opwekking in de nabijheid kunnen we het hele jaar rond groene stroom aan deze cloud-computers leveren. Want we willen natuurlijk niet alleen op zonnige zomerse dagen online gamen. De fietsvakantie willen we ook op donkere winderige dagen boeken. Lusten betekenen ook lasten, maar besef wel dat het bewierookte Nederlandse landschap van windmolens, polders, plassen en kanalen is ontstaan dankzij de energiewinning van voorbije eeuwen.”

Arno Harting

Onafhankelijk energietransitie-dwars-denker

advertentie
advertentie