Renée Tiemstra
Renée Tiemstra Bibliotheek Z-O-U-T

Drie op een Rij: juist nu boeken lezen. Renée Tiemstra van RB Z-O-U-T

28 januari 2021 om 10:39 Opinie

WIJK BIJ DUURSTEDE In Drie op een Rij vragen we wekelijks drie mensen hun mening te geven over één onderwerp. Deze week over: boeken. De afgelopen weken wordt er opgeroepen om toch vooral boeken te kopen, omdat veel boekwinkels het nu heel moeilijk hebben. Auteur Ronald van der Pol, boekhandelaar Rico Pettinga en Renée Tiemstra van RB Z-O-U-T geven hun mening. In deel 3, Renée Tiemstra van regiobibliotheek Z-O-U-T

Renée Tiemstra vindt dat mensen meer moeten gaan lezen. „Lezen is voer voor je hersenen, je blijft mentaal fitter (verbeeldingskracht en kennis) en dat blijft langdurig geactiveerd. Dus ook als je niet leest. Door te lezen leer je steeds jezelf te concentreren op iets. Lezen maakt je creatiever, je kunt beter plannen maken en beter de consequenties van je plannen overzien. En het vergroot je kennis over cultuur, gebeurtenissen, heden, verleden en toekomst. Je kunt je gemakkelijker verplaatsen in de ander, erg praktisch om andermans motieven beter te begrijpen. Maar het allerbelangrijkste is dat lezen leuk is!”

Een spontaan bezoek aan de bibliotheek kan even niet, maar er is wel de AfhaalBieb. „Nadat je een reservering hebt geplaatst kun je de boeken afhalen op specifieke momenten. Voor leden die het lastig vinden online te zoeken in het aanbod, bieden wij ook verrassingspakketten aan. Deze pakketten passen bij de leeftijd en interesse en worden door onze medewerkers zelf samengesteld. Klanten waarderen deze dienst bijzonder goed. Overigens bieden wij, in het kader van de Nationale Voorleesdagen, ook speciale Voorleestassen aan met de leukste prentenboeken. De boeken retourneren kan altijd in de inleverbussen bij enkele vestigingen. Als een vestiging deze bus niet heeft, kun je tijdens de openingstijden van de AfhaalBieb je materialen inleveren. Om leden ruim de tijd te geven, zijn alle inleverdata automatisch verlengd tot 22 februari.” En via de Online Bibliotheek kan je zo goed als alle titels lenen, ook vaak als luisterboek. Alle leden van de Bibliotheek Z-O-U-T zijn ook automatisch lid van de Online Bibliotheek.”

Juist nu is het goed om te lezen. „Lezen geeft rust in deze onrustige tijd. Je kunt je beter ontspannen en wellicht alles in een ander perspectief zien. Lezen zorgt ervoor dat je je makkelijker in de ander verplaatst. Nog een voordeel, lezen is een bijzonder goedkope activiteit, zeker voor leden van de Bibliotheek .” Er zijn dan ook fors meer uitleningen in 2020. De coronapandemie heeft in 2020 gezorgd voor flink meer gebruik van de online Bibliotheek. In totaal werden er vorig jaar 5,6 miljoen e-books uitgeleend, tegen bijna 3,9 miljoen in 2019. Het aantal uitleningen van e-books steeg daarmee met 44 procent, terwijl in eerdere jaren de groei tussen de 10 en 15 procent lag.”

De boeken die op dit moment erg populair zijn bij de Bibliotheek zijn: „’t Hooge Nest van Van Ieperen, oefenboeken en dikke leesboeken. Kinderen lezen veel van de series van Flanagan en over de Boomhut... en spanning. Er wordt enorm veel van alles gereserveerd.”

Tot nu toe is er geen grote uitstroom van leden. „Wij bieden allerlei opties, zoals de AfhaalBieb en online, waardoor een groot deel van onze dienstverlening in tact blijft. Natuurlijk bieden wij liever ook een fijne plek voor ontmoeting en ontspanning (daar hoef je trouwens geen lid voor te zijn, iedereen is welkom) maar het is nu even niet anders. Er zullen altijd leden zijn die het lidmaatschap opzeggen, maar wij zien geen grote uitstroom van leden.”

Lees ook de mening van Ronald van der Pol 

advertentie
advertentie