Ronald van der Pol
Ronald van der Pol Van der Pol

Drie op een rij: juist nu boeken lezen. Auteur Ronald van der Pol

26 januari 2021 om 13:12 Opinie

Drie op een Rij: juist nu boeken lezen

WIJK BIJ DUURSTEDE In Drie op een Rij vragen wordt wekelijks aan drie mensen gevraagd hun mening te geven over één onderwerp. Deze week: boeken. De afgelopen weken wordt er opgeroepen om toch vooral boeken te kopen, omdat veel boekwinkels het nu heel moeilijk hebben. Auteur Ronald van der Pol, boekhandelaar Rico Pettinga en Renée Tiemstra van RB Z-O-U-T geven hun mening. In deel 1: Ronald van der Pol.

Auteur Ronald van der Pol leest eigenlijk veel te weinig. „Vooral in de vakanties lees ik veel. Daarnaast ben ik ik mijn spaarzame vrije tijd vooral bezig met het schrijven van een eigen boek. Ik kom dus tijd tekort. Ik vind schrijven heerlijk om te doen, maar het lezen van een boek vind ik ook een hele fijne bezigheid.”

Boeken koopt hij regelmatig: „Geen e-books. Ik wil het boek voelen en ruiken als het ware. Voor mijn werk zit ik de hele dag achter een scherm. Om dan ook nog eens een boek van een schermpje te lezen gaat mij wat ver. Een boek moet je gewoon in handen hebben. En met een boekenlegger aangeven waar je gebleven bent. Dat je ziet dat je pas op de helft bent. Dat gevoel heb je niet met een e-reader. Ik koop overigens mijn boeken altijd bij de lokale boekhandel.”

Een goede thriller leest hij het liefst. „Ik ben fan van de Deense schrijver Jussi Adler Olssen, bekend van zijn Q-serie. Daarnaast intrigeren de boeken van Carlos Ruiz Zafón mij enorm. Zijn reeks ‘Het kerkhof der Vergeten Boeken’ vind ik subliem geschreven. Spijtig dat deze schrijver zo jong is overleden.”

Van Van der Pol zijn al diverse boeken verschenen. Ook op dit moment is hij bezig met een nieuw boek. „Sterker nog, het is al klaar. Het wordt het vierde deel in de reeks met rechercheur Gerard van Dongen. Ik beschouw het voorlopig als afsluiter van de reeks. En net als de vorige boeken kun je het als stand-alone lezen.”

De release van het nieuwe boek van Van der Pol zal ergens in het voorjaar zijn, waarschijnlijk rond mei. „Rechercheur Gerard van Dongen wordt beschuldigd van de moord op de zoon van de machtige Rus Sergei Morozov. In zijn zoektocht om zijn onschuld te bewijzen dreigt hij verstrikt te raken in zijn eigen onderzoek. Een mislukte politieactie uit 2005 speelt daarbij een cruciale rol. Als dan ook zijn vriendin Maaike van de radar verdwijnt dreigt Gerard er geleidelijk aan onderdoor te gaan. De schokkende waarheid van vijftien jaar geleden wordt hem zelfs bijna fataal. Leuk detail is dat er enkele scenes zijn die zich in Wijk bij Duurstede afspelen. De titel luidt: Het Rode Dossier. Misschien is het wel de meest heftige van de reeks.”

advertentie
advertentie