Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling
Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling Gemeente Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede 1e gemeente die verduurzaamt met Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling

24 januari 2021 om 11:49 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Dankzij de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling worden in januari de eerste 17 woningen in de wijk Noorderwaard-Noord verduurzaamd. Wijk bij Duurstede is de eerste gemeente in Nederland die deze regeling inzet.

Veel mensen willen hun huis wel verduurzamen, maar niet iedereen heeft daarvoor de financiële middelen. De gemeente introduceert daarom de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR). De gemeenteraad gaf hiervoor op dinsdag 19 januari jl. groen licht.

Initiatiefnemer De Woonpas voert de GVR in de gemeente uit. Deze maand worden de eerste 17 woningen in de wijk Noorderwaard-Noord verduurzaamd. De woningen worden zoveel mogelijk geïsoleerd. En dankzij de zonnepanelen die worden geplaatst, wekken de bewoners zelf groene stroom op. In april volgen meer woningen in de wijk. Voor geïnteresseerde woningeigenaren in Noorderwaard-Noord vinden hierover begin februari online bijeenkomsten plaats.

GEEN EXTRA KOSTEN Wethouder duurzaamheid Hans Marchal: „We staan aan het begin van een enorme verduurzamingsopgave: we willen in de gemeente evenveel energie opwekken als dat we verbruiken. Tegelijkertijd willen we onze woningen verduurzamen. Dankzij de regeling hoeven woningeigenaren hiervoor geen geld te lenen. Ik ben blij dat we na een lange periode van voorbereiden nu echt gaan beginnen.”

GEMEENTELIJKE VERDUURZAMINGSREGELING Zonnepanelen op het dak, HR++ glas (extra isolerend glas) en andere maatregelen zoals vloer- en dakisolatie, zijn manieren om energie te besparen. De aanschaf en de plaatsing hiervan, is niet goedkoop. Vanuit de GVR ontzorgt de gemeente de woningeigenaren bij het verduurzamen van hun huis. Wanneer de woning is verduurzaamd, betalen de inwoners de gemeente 30 jaar lang een baatbelasting. Dankzij de energiebesparende maatregelen, gaat de energierekening omlaag en het wooncomfort omhoog.

Het bedrag dat de bewoners betalen aan de gemeente is nooit hoger dan wat ze kunnen besparen op de energierekening. Wanneer de huidige bewoner de woning verkoopt, gaat de baatbelasting over op de nieuwe woningeigenaar. De gemeente houdt op die manier nog steeds de regie en loopt tegelijkertijd weinig risico.

Op dit moment is de GVR beschikbaar voor woningeigenaren in de Noorderwaard-Noord. Op korte termijn hoopt de gemeente de regeling open te stellen voor woningen in andere wijken

advertentie
advertentie