Notaris Martijn Maas bespreekt samen met zijn cliënten welke samenlevingsvorm het beste bij hen past op dát moment.
Notaris Martijn Maas bespreekt samen met zijn cliënten welke samenlevingsvorm het beste bij hen past op dát moment. Steven Snoep

Welke samenlevingsvormen zijn er? Ga eens praten met de notaris

14 januari 2021 om 19:34 Advertorial_1

WIJK BIJ DUURSTEDE Lange tijd was het huwelijk de enige manier om je zaken goed te regelen als je ging samenwonen. Inmiddels zijn er andere samenlevingsvormen bijgekomen en kun je naast het huwelijk ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap of het sluiten van een samenlevingscontract. De meeste zaken zijn in al deze vormen goed geregeld. Maar wat nou als je uit elkaar gaat? Hoe is het dan geregeld met alimentatierechten en -plichten? Zijn de fiscale gevolgen gelijk en hoe is de erfenis geregeld als een van de partners komt te overlijden? Gespecialiseerd familierechtnotaris Martijn Maas kan je de mogelijkheden duidelijk uitleggen, zodat je weloverwegen kunt kiezen voor de vorm die het beste bij je past.

door Babs Bouwman

Als partners willen gaan samenwonen worden ze vaak overvallen met goedbedoelde adviezen van familie of vrienden. Die zijn lang niet altijd up-to-date. ,,Hier aan tafel neem ik in een vrijblijvend gesprek alle vraagtekens weg”, zegt Martijn Maas. Stap voor stap loodst hij zijn cliënten door alle informatie. ,,Mensen kiezen vaak op emotionele gronden en kijken vooral wat het beste aansluit in die fase van hun leven.” Na het gesprek kunnen ze een veel betere afweging maken.

Bij trouwen en geregistreerd partnerschap is een aantal zaken automatisch goed geregeld. Maar niet iedereen kiest ervoor om te trouwen. Het kan zijn dat partners er (nu) nog niet aan toe zijn of dat ze geen budget hebben voor een feestje. Of dat ze, zoals nu in coronatijd, niet het feest kunnen geven dat ze voor ogen hadden. In dat geval ligt een samenlevingscontract voor de hand. In de meeste gevallen heeft dit fiscaal gezien al snel dezelfde gevolgen bij leven en na overlijden. Echter de alimentatierechten en -plichten zijn hierin niet geregeld. Dat kan bij één van de partners zeer nadelig uitvallen als je uit elkaar gaat.

Nog iets om rekening mee te houden, want in geval van een samenlevingscontract zijn de eigen kinderen de enige erfgenamen. Als je wilt dat de erfenis eerst of óók naar de langstlevende partner gaat, moet je een testament maken. Overigens is een testament maken sowieso aan te raden als er kinderen zijn: ook bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Want daarin kun je zaken als voogdij regelen, een bewindvoerder aanstellen, voorkomen dat vermogen bij toekomstige ex-partners van de kinderen terechtkomt en nog veel meer.

Heuvelrug Notarissen is gespecialiseerd in familierecht en notaris Maas heeft de juiste fiscale kennis in huis om net dat stukje extra te bieden. ,,Ik help mensen graag bij het maken van de juiste keuze”, aldus de notaris. Iets wat voor mensen ongelofelijk complex lijkt, maakt hij in één gesprek inzichtelijk. Een hele zorg minder.

www.heuvelrugnotarissen.nl

advertentie
advertentie