Ds. Jan Offringa
Ds. Jan Offringa Marieke Borgers

Drie op een Rij: de eerste vaccinaties zijn een feit. Vanaf Pasen staan we voorzichtig weer op!

12 januari 2021 om 13:23 Corona

WIJK BIJ DUURSTEDE Heel voorzichtig kunnen we gaan uitkijken naar een tijd dat corona niet meer ons leven beheerst. In Drie op een Rij vertellen ds. Jan Offringa, zorgmedewerker Christianne van den Heuvel en basisschooldirecteur Jan Heijman wat zij de komende tijd verwachten. In deel 1: ds. Jan Offringa.

Offringa is opgelucht dat er gestart is met vaccineren. „Het biedt perspectief voor 2021 en dat hebben we nodig. Het had misschien iets sneller gekund maar voor mij is het belangrijker dat het zorgvuldig gebeurt en goed georganiseerd wordt. Daarin heb ik alle vertrouwen. Bij alle gemor krijg ik het gevoel dat mensen die zelf lang niet altijd even zorgvuldig zijn wel erg makkelijk kritiek uiten op de overheid. En iemand met de laatste zijn!”

Dat mensen in de zorginstellingen voorgaan, vindt Offringa heel belangrijk. „Dit weekend appte onze zoon, die in het ziekenhuis werkt, het filmpje door waarin hij ingeënt wordt. Hij gaat deze week als extra kracht op de corona-afdeling aan de slag. Gelukkig niet zonder vaccin. Wel ving ik op dat na de laatste wijzigingen veel mensen in de gehandicaptenzorg later aan bod komen. Dat is geen goede zaak, met name voor bewoners is de hele situatie vaak verwarrend. Het zou mooi zijn als daar snel wat meer bewegingsruimte komt.”

Al maanden roept Offringa dat hij vooraan in de rij staat als er wordt ingeënt. „Maar ik moet nog een maand of twee wachten. Op zich heb ik een hekel aan injecties, vroeger was ik bang voor naalden. De kans is groot dat ik ook nu weer even de andere kant op kijk. Voor mijn functioneren als predikant is het heel belangrijk. Op dit moment voel ik me ernstig beperkt, met name in het pastorale bezoekwerk.”

Langzaam terug naar ‘normaal’, wanneer gaat dat gebeuren? „Parallel aan de kerkelijke hoogtijdagen is mijn hoop: in de veertig dagen voor Pasen vegen we de brokstukken bij elkaar, vanaf Pasen staan we voorzichtig op en met Pinksteren gaat de vlam weer lekker branden en komen we meer en meer in beweging. Misschien is dat wat optimistisch, maar ik denk dat bij een vlotte vaccinatie de situatie snel kan veranderen.”

Inenten is van groot belang, vindt Offringa. „Ik zou het belang graag onderstreept willen zien met de uitreiking van een soort greencard waarmee gevaccineerde mensen meer vrijheden krijgen. Weer onbezorgd naar de film, het restaurant en de kerk!. In onze protestantse gemeente verwacht ik geen weerstand. De Bijbel heeft er niets op tegen, integendeel, het leven is van grote waarde en mag beschermd en gekoesterd worden. Jezus zegt nergens dat iemand een ziekte van God krijgt maar probeert keer op keer mensen te genezen. Wie zich om religieuze reden niet laat inenten, gaat onzorgvuldig en selectief met de bijbel om.

advertentie
advertentie