Sandra Smit blij dat ze weer in haar sfeervolle huiskamer mocht na haar dagenlange slaapkamerquarantaine
Sandra Smit blij dat ze weer in haar sfeervolle huiskamer mocht na haar dagenlange slaapkamerquarantaine Irene van Valen

Clown Pip van ‘Fluit en Kruid’ in quarantaine: ,,Het is spelen in het moment”

16 januari 2021 om 16:47 Corona

HOUTEN Vijf dagen na haar dochter Emmely, werd Sandra Smit positief getest op corona. Op eerste kerstdag moest zij in slaapkamerquarantaine en het hele gezin langer in thuisquarantaine. En wat doe je als je meerdere dagen noodgedwongen alleen op je slaapkamer moet bivakkeren? 

door Irene van Valen 

Bij corona is het advies in afzondering van je huisgenoten te leven. Je weet tenslotte niet wie je besmet en hoe ernstig het kan uitpakken. ,,We hebben een ‘kamerquarantaine-app’ aangemaakt waarin we contact met elkaar hielden en vroegen om spullen, eten of drinken en meer”, vertelt Sandra. ,,Met de appgroep, begonnen we “samen” te eten en bidden en speelden spellen via skype. We wisten op een creatieve manier samen te blijven.” 

De buren werden ingeschakeld voor de kerstboodschappen. ,,Ik wilde dat kerst zoals gepland doorging. We kleedden ons allemaal netjes aan. Mijn man en zoon maakten het kerstdiner, dat zij op dienbladen boven brachten. Zij zetten alles op een ‘krukje’ bij de slaapkamerdeuren. Mijn kruk was een grote naaidoos”, lacht Sandra.

BIERFLESJES In haar slaapkamer ontstond al snel de vraag: wat nu? ,,Ik ben een positief en muzikaal mens. Ik speel cornet (trompet) en ukelele. Ik herinnerde me een clown die op bierflesjes blies en zo een liedje speelde. Via de kamerquarantaine-app vroeg ik om bierflesje en zocht op internet een eenvoudig kerstliedje. Dat werd ‘Luid klokje klingelingeling’.” Haar zoon bracht de flesjes, een trechter, een waterkan en een handdoek. ,,Het voorbereiden van mijn liedje kostte veel tijd. Ik moest flesjes vullen, steeds maar geluid testen, water eruit gieten, opnieuw testen, de juiste volgorde bepalen, en zo meer. Dan weer een appje om schaar en plakband om de toonhoogte op een briefje op ieder flesje te plakken.”

(tekst loopt door onder de video)


ONDERZOEKER Vervolgens nam ze het op, maar dan wel als Clown Pip. Beter bekend van het duo Fluit en Kruid, waarin ze samenspeelt met vriendin en collega clown Ellen. ,,Terwijl ik onderzocht hoe ik het liedje moest spelen, bedacht ik: een clown is een onderzoeker en begint met niets, dat wordt een idee en bouwt zich uit. Een clown doet alles zonder verwachting of oordeel en met dat wat voor handen is. Een clown maakt overal een spel van.” Sandra legde uit dat ze haar eigenaardigheden uitvergroot in haar rol als clown. Daarin zit de eigenheid van iedere clown. Sandra stuurde de opname naar een clowns vriendin en een nicht. 

AANMOEDIGING Terwijl ze eigenlijk vooral lekker bezig was, doodde ze vooral tijd. ,,Ik bedacht dat mijn gezinsleden me wel een mafkees zouden vinden, terwijl mijn creatieve geest me tot hier bracht. Ik vond het wel zielig voor mezelf dat ik in de slaapkamer opgesloten zat.” De eerste quarantaine-avond belde haar broer via beeldbellen en vroeg wat ze deed. ,,Juist op dat moment oefende ik of ik de handstand nog kon. Dat kon ik vroeger goed. Ik deelde dat met mijn broer. Hij lachte er om en zei dat ik niet tegen te houden ben. Ik was ook niet moe. Hij vroeg of ik meer kunstjes kon en zo zaten we al snel gekke bekken te trekken en deelden allerlei grappig situaties. Zelfs de Nederlandse vlag die in een hoek stond, kwam er bij. We speelden met het moment.” Haar broer moedigde haar aan hier iets mee te doen: ,,Het is geweldig”, zei hij. Ondertussen moedigde haar nicht haar aan de bierflesjes-video te delen. Ze twijfelde, tot ze op de verzendknop drukte en in spanning afwachtte wat het filmpje zou oproepen. De reacties die ze kreeg verrasten haar. Een bekende zei: ,,Go go go girl.” Een ander wenste haar sterkte en zei dat haar lach haar goed deed. Een kind schreef na haar video over het verliezen van geur: ,,Clowntje heeft cowona ze kan niet wuiken.” En haar clowns vriendin zei: Lang leve Pip hoera!

ONBEVANGEN Waar Sandra zich laat leiden door oordelen legde ze uit dat Pip anders kijkt. ,,Clown Pip kijkt zonder oordeel. Het maakt Pip niet uit wat een ander van haar vindt. De mens Sandra is er dan niet. Het is zoals die spreuk die ons aanmoedigt naar de wereld te kijken als een kind. Dan ziet alles er beter uit. Daarin zie ik de onbevangenheid van Pip! Weet je hoe heerlijk het is om zo bezig te zijn? Bovendien word je lekker warm in een koude slaapkamer waar de ramen open moeten voor extra ventilatie.” Na haar eerste video en verschillende aanmoedigingen, zette Sandra door en plaatste een reeks van acht video’s op haar Facebook account.

(tekst loopt door onder de video)


VIDEO’S In één daarvan hangt Clown Pip de was op. ,,Ik moest daarvoor eerst breipennen en wol zoeken om dat breiwerkje te maken. Zo had ik steeds dingen nodig.” In het filmpje kwamen allerlei besmette dingen uit de wasmand tevoorschijn. In een ander filmpje versierde ze een cakeje. Die bakte ze zelf, nadat haar zoon haar de keuken uit wilde sturen. Ze liet zich niet wegsturen, maakte die cakejes en vroeg haar zoon ze op tijd uit de oven te halen. Hij bracht ze later boven. Haar plan was er coronaatjes van te maken door er aan alle kanten luciferstokjes in te steken, maar ze waren wat ingezakt. Daarom maakte ze er maar een verjaardag cakeje van. De lucifers moesten doorgaan voor kaarsjes, hoewel die bij het aansteken behoorlijk flitsten. Doordat één lucifer per ongeluk op de grond viel, moest Pip bukken. Daarmee kregen de kijkers een beeld van de slaapkamer. ,,Dat vond ik bij het terugkijken niet eens verkeerd. Het maakte de situatie juist extra duidelijk. Het was mijn wereld op dat moment, net een gevangenis.”

AFREKENING De laatste video laat zien hoe Clown Pip afrekende met Covid-19. Na reacties als ‘Hou vol, je bent bijna vrij’, voelde Sandra het werkelijk zo. ,,Ik was er werkelijk klaar mee en mocht uit mijn hok. Ik mocht weer overal aan zitten en zijn waar ik wilde. Weer in de gezellige en warme kerstsfeer van de huiskamer.” Sandra besloot af te rekenen met corona in de laatste video. ,,Ik maakte spikes en gemene ogen op een zachte pop, die ik van mijn hoofd moest trekken. Het wilde niet loslaten, maar ik zou het winnen! Het had geen bestaansrecht meer.” Clown Pip doodde het virus met het breiwerk uit het vorige filmpje en het nieuwe vaccin.

(tekst loopt door onder de video)


HERPAKT Terugkijkend zegt Sandra: ,,De quarantaine duurde mij veel te lang, maar had ook voordelen. Een andere energie ging stromen en bracht een creatieve geest. In de stilte en rust ontstonden muziek, acts en ideeën. Mijn focus werd beter en de concentratie dieper. Waar ik normaal snel onrustig ben en door afspraken of verplichtingen me gehaast voel, hoefde ik nu ineens niets meer. Ik kwam dichter bij mijn creativiteit. Er komt waarschijnlijk nog meer.” Het lijkt erop dat Pip, of is het Sandra, de smaak te pakken heeft.

advertentie
advertentie