Wethouder Hans Marchal
Wethouder Hans Marchal Kuun Jenniskens

Drie op een Rij: wethouder Hans Marchal verwacht een jaar vol uitdagingen

6 januari 2021 om 09:59 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het jaar 2021 is begonnen. Een jaar waarin hopelijk het ‘normale’ leven weer opgepakt kan worden. De drie wethouders, Wil Kosterman, Eric Balemans en Hans Marchal kijken alvast vooruit. Wat zij van dit jaar verwachten vertellen ze in Drie op een Rij. In deel 3 wethouder Hans Marchal.

Marchal is niet positief gestemd. „Gelukkig heb ik geen ‘glazen bol’. Wat ik zeker weet is dat het een onzeker en uitdagend jaar wordt. Er zijn op zoveel terreinen van het leven vragen te stellen waar echt geen antwoord op te geven is. Bepaalde vastigheden zijn weggevallen. Wat 2021 betreft.. Ik vrees voor een verdere verruwing van onze maatschappij en het maatschappelijk debat. Ook in Wijk! Als ik zie hoeveel ‘bagger’ er door het riool van social media stroomt, en wat mensen er allemaal uitkramen, word ik heel somber.”

Teruggaan naar het ‘oude normaal’ wil Marchal niet. „Persoonlijk hoop ik op een ‘nieuw normaal’ waarin er meer aandacht is voor een duurzamere, minder egoïstische en minder materialistische samenleving. Even heel praktisch: als de draad weer wordt opgepakt zal meer thuiswerken en meer online-vergaderen de norm worden. Soms wel efficiënt, maar het gaat helaas wel ten koste van de persoonlijke contacten. De mens is toch een sociaal schepsel.”

De wethouder ziet uitdagingen genoeg voor het komende jaar. „Een van die uitdagingen is om bij de Voorjaarsnota de Wijkse financiën structureel op orde te hebben. Een andere interessante is het dossier Bosscherwaarden. En wat te denken van de Omgevingsvisie, een nieuwe gemeentewerf/milieustraat, woningbouw Cothen en het maatschappelijke gesprek over de Wijkse duurzaamheidsambities? Uitdagingen genoeg!”

Marchal gaat er vanuit dat eind 2021 mooie projecten zijn gerealiseerd op het gebied van duurzaamheid. „Er staat best wat op stapel, zoals de bouw van zonnevelden, plaatsen van meer laadpalen en het verduurzamen van woningen. Toch zal het jaar 2021 niet het jaar van ‘de grote stappen’ zijn. Het duurzaamheidsdebat zit muurvast! Bepaalde woorden mogen niet worden uitgesproken, de stellingen zijn betrokken en de hakken staan stevig in de klei. Voor een wethouder niet altijd even makkelijk. Op dit dossier kan je het eigenlijk niet goed doen. Los van mijn eigen opvattingen wil en zal ik proberen het maatschappelijk gesprek op gang te krijgen.”

Wensen voor het komend jaar zijn er ook. „Mijn wens is dat God ons als gemeente zegent en dat de bestuurders de wijsheid mogen ontvangen om de juiste beslissingen te nemen. Wat het jaar ook brengt, er gebeurt niets bij toeval. Gods Vinger schrijft de geschiedenis. Dat we alles maar in Zijn Hand mogen leggen en in vertrouwen de onbekende toekomst tegemoet mogen treden.”

advertentie
advertentie