Hoe rendabel zijn windmolens?
Hoe rendabel zijn windmolens? RESinBeeld

INGEZONDEN Windmolens (uit een artikel van Hugo Matthijsen)

3 januari 2021 om 10:57 Opinie

Dat windmolens alleen rendabel zijn zolang de overheid ze blijft subsidiëren weten we. 

Het doel van subsidie is het opstarten van een gewenste techniek, in dit geval windenergie. Daarna zou de windindustrie op eigen benen moeten kunnen staan.

Het vreemde is dat in de praktijk zelfs bestaande nog goed draaiende windmolens niet rendabel te exploiteren zijn. Hoe is dit mogelijk ?

In Duitsland waar heel veel windmolens staan verkeert de windenergie-industrie in een diepe crisis. Wij kunnen daar misschien iets van leren. 

Eind 2020 stopt de Duitse overheid met subsidie op windmolens en zijn ze niet rendabel meer. De eerste 1000 molens zullen worden stilgezet maar dit is nog maar het begin want in 2025 worden er nog eens 3000 bij die niet meer gesubsidieerd worden. In Niedersachsen zijn er nu nog 6300 in bedrijf waarvan er na 2025 nog 2300 overblijven en deze dragen niets meer bij tot vermindering van het Co2-probleem. 

Het sprookje is uit en dan komt de roep om extra subsidie of nieuwbouwsubsidie.

Er zijn problemen met de netwerk- en opslagcapaciteit alsmede met het ontmantelen en afvoeren van de molens. De materialen van generator en mast kunnen hergebruikt worden maar de wieken zijn van versterkte kunststof en kunnen alleen op een hoop gegooid of in de grond begraven worden. De fundering bestaat uit veel beton en staal en kan alleen opgeruimd worden met explosieven.

Er komt een nieuwe wet die bepaalt dat binnen een straal van 10x de hoogte van een windmolen geen nieuwbouw mag komen in verband met geluidsoverlast.

Het uitgebreide artikel kunt u vinden op de site CLIMATEGATE.NL of windmolen Duitsland

Ik vraag mij af of het verstandig en zinvol is met deze ‘windmolenhysterie’ door te gaan.

Sjef klein

advertentie
advertentie