Jan Offringa met zijn boek 'God is niet te vangen'
Jan Offringa met zijn boek 'God is niet te vangen' Ali van Vemde

'God is niet te vangen' : boek van Jan Offringa nog steeds actueel

10 mei 2018 om 07:13 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE In de periode van juni 2013 tot januari 2014 kwamen veertien bijzondere dialogen tot stand. Dominee Jan Offringa, destijds werkzaam als predikant van de protestantse gemeente De Voorhof in Kesteren, ging het gesprek aan met zijn gemeenteleden over wisselende onderwerpen. Deze verhalen verschenen in het boek 'God is niet te vangen: onorthodoxe gesprekken over veranderend geloof'. Inmiddels is het boek toe aan de zesde druk.

Ali van Vemde

Jan Offringa, sinds 2017 predikant in Wijk bij Duurstede: "In 2008 schreef ik, tijdens een studieverlof, een klein boekje over het moderne geloven. Hierop kwam veel leuke respons. In 100 bladzijden heb ik getracht de moderne kijk op het christendom te verwoorden in begrijpelijke taal. Uit de reacties bleek dat het voor sommigen toch nog te moeilijk was. Samen met Evert van Baren, destijds voorzitter van de kerkenraad van De Voorhof, heb ik gekeken hoe dit anders kon. De conclusie was dat we het best in gesprek konden gaan met mensen. We hebben hiervoor twaalf gemeenteleden geselecteerd en met hen heb ik stap voor stap een dialoog opgebouwd over diverse onderwerpen." Deze gemeenteleden hebben enige theologische interesse, zijn niet bang om kritische vragen te stellen en, zeker belangrijk, nemen geen blad voor de mond. Per persoon werd een passend thema gekozen. De verhalen gaan onder andere over God, de Bijbel, de kerk, maar ook levenskunst, verstand, vrije wil en wonderen.

"De gesprekken verliepen vooral via e-mail contact," vertelt Offringa. "De bijbel is een inspirerend, maar o zo lastig boek. Hoe lees je die oude verhalen? Door het e-mail contact kon rustig worden nagedacht over de reactie op elkaars inbreng. De mensen de meededen variëren in leeftijd van 40 tot 85 jaar. Voor mij was het een soort simultaan schaken. De dialogen die werden opgebouwd lieten zien dat mensen die bij de kerk gebleven zijn, zeker niet stil zijn blijven staan. Vaak wordt gedacht dat je 'je verstand moet inleveren bij de voordeur van de kerk'. Deze mensen laten zien dat je kunt geloven met zowel je hart als je verstand, en ook je twijfel kunt laten zien. Hun geloof is veranderd en heeft zich verdiept. Vaak kun je door dingen los te laten dichter aan de kern raken."

Jan Offringa vindt dat in de kerk alles besproken moet kunnen worden. "Als predikant moet je je daarbij niet gereserveerd opstellen en open staan voor wat mensen zeggen zonder daarover te oordelen. Twijfelen kan ook het begin zijn van een groeiproces." Offringa was verrast door de openheid. Zo vertelde een gemeentelid over een erfelijke vorm van kanker in de familie. "Mijn vlammende gebeden om genezing voor zoveel familieleden die door kanker werden aangevreten hebben niets geholpen. God grijpt niet in." Daarover gaat het eerste hoofdstuk.

In 2014 kwam het boek 'God is niet te vangen' en nog steeds wordt het gebruikt bij kringgesprekken. Ook zijn er veel lezingen over gegeven. "Het was een mooi, maar intensief project," zegt Offringa. Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Skandalon.

advertentie
advertentie