Deel van het bouwteam bij het Vikingschipmuseum
Deel van het bouwteam bij het Vikingschipmuseum Bouwteam Vikingschip

Bouw Wijks Vikingschip

7 mei 2018 om 07:15 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Het voorbereidend werk is gedaan en de Vikinghal is gereed gemaakt voor de bouw van de replica van het Vikingschip. Een aantal ervaren mannen hebben zich als vrijwilliger aangemeld om te helpen bij de bouw. Daar komt heel wat kennis bij kijken en daarom ging een deel van het bouwteam naar Denemarken om in Roskilde een bezoek te brengen aan het Vikingschipmuseum. Hier werd gesproken met mensen die ruime ervaring hebben, maar werd ook grondig gekeken hoe zij te werk gaan.

Ali van Vemde

Luit van der Tuuk bezocht samen met enkele leden van het bouwteam het museum. Van der Tuuk: "Wij weten niet voldoende hoe zo'n schip gebouwd moet worden en wilden het graag voor ons zien. Het bezoek aan Roskilde bleek heel nuttig." Coos van den Hoek, initiatiefnemer van het project, was niet mee naar Denemarken, maar is er nauw bij betrokken. Hij vertelt "Een aantal mensen van het bouwteam heeft ook meegebouwd aan de Krommerijnder. Maar het blijkt dat het bouwen van een Vikingschip toch weer heel anders is. In die tijd werden hele andere technieken gebruikt. Daarom hebben wij samenwerking gezocht met Museum Dorestad. Voorzitter Stephan Poelman was hier direct enthousiast over. Conservator Luit van der Tuuk heeft een grote kennis van de historie van Dorestad en is aan de slag gegaan met het bouwen van een model op een schaal van 1:20.

ROSKILDE Het bezoek aan het Vikingschipmuseum was vooral gepland om meer inzicht te krijgen in het vakmanschap van het bouwen van een dergelijk schip. In dit museum wordt de Skuldelev 3 gebouwd, die ook in Wijk bij Duurstede gebouwd zal worden. Luit van der Tuuk: "Het ging ons erom te zien hoe zij daar te werk gaan. Zij zijn de kenners en de experts. In de jaren '80 werd daar al een replica gebouwd, maar deze is nu aan het eind van zijn levensduur en lag op het land. Op dit moment wordt een nieuwe boot gebouwd. Dat was voor ons een meevaller want zo konden wij alle details bestuderen. We kregen er alle medewerking en mochten alles bekijken, meten en fotograferen zodat we een goed beeld hebben gekregen hoe de oorspronkelijke replica is gebouwd. Er zijn heel wat foto's en notities gemaakt." Er was volop de gelegenheid om te praten met deskundigen. "Toen wij er kwamen was er geen deskundige aanwezig, maar deze werd gebeld en kwam direct om ons er alles over te vertellen. In Roskilde wordt drie jaar gewerkt aan het bouwen van het schip. Daar wordt echt gebouwd zoals het eeuwen geleden ook ging, ons doel was om te zien hoe je moet bouwen. Wij hebben niet de capaciteit en middelen om het op dezelfde manier te doen en zullen wel gebruik maken van moderne hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een elektrische zaag. Ook hebben wij te maken met een gelimiteerd budget. Ons bouwteam bestaat uit zo'n vijftien man en wij moeten binnen de begroting blijven."

VIKINGSCHIP De bouw van het Vikingschip wordt gerealiseerd door de Stichting Wijkse Projekten. Het doel van dit project is om een stukje geschiedenis van Dorestad terug te halen. Van de reis naar Roskilde is een presentatie gemaakt, die afgelopen week met het hele bouwteam werd bekeken. En deze week is het dan eindelijk zo ver. De bouw gaat beginnen! Na het rekenen, beschrijven en andere voorbereidingen kan het bouwteam aan de slag. Op verschillende momenten zullen belangstellenden in de gelegenheid worden gesteld om de vordering van de bouw te komen bekijken. Ook is er de mogelijkheid om een bijdrage te leveren en sponsor te worden van een onderdeel. Hoe dit in zijn werk gaat is te lezen op de website www.vikingschipdorestad.nl Hier staat ook alle informatie over het te bouwen schip en over de geschiedenis. Ook op de Facebookpagina Vikingschip Dorestad is het verloop van de bouw te volgen met alle actuele informatie.

 

 

 

Vikingschipmuseum Roskilde
advertentie
advertentie