Gebiedsverbod voor brandstichters
Gebiedsverbod voor brandstichters Gemeente Wijk bij Duurstede

Burgemeester en politie pakken samen brandstichters aan

31 december 2020 om 12:55 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Burgemeester Meerts van de gemeente Wijk bij Duurstede legt gebiedsverboden op aan drie mannen. Dat heeft te maken met hun betrokkenheid bij de brandstichting op 20 december jl. in Wijk bij Duurstede. Op twee filmpjes was te zien hoe brand werd gesticht op straat. Het filmpje ging veelvuldig rond op het internet en leidde tot onrust. Behalve de gebiedsverboden legt de burgemeester hen een last onder dwangsom op.

De politie hield eerder deze week twee mannen aan. Deze mannen werden op 27 en 28 december door politie aangehouden voor de brandstichting. Zij komen uit Wijk bij Duurstede en Culemborg. Een derde man uit Wijk bij Duurstede verklaarde de brandstichting te hebben gefilmd. Betrokkenheid bij de brandstichting kon niet worden aangetoond.

GEBIEDSVERBOD De man uit Culemborg is tijdens oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht niet welkom in de gemeente Wijk bij Duurstede. Hij heeft een gebiedsverbod gekregen voor deze hele gemeente. De twee anderen kregen ook een gebiedsverbod. Dat verbod geldt voor een gebied in en rondom het centrum van Wijk bij Duurstede. De politie en de boa’s zien er streng op toe dat alle drie de mannen dit verbod opvolgen. Als zij zich niet aan het gebiedsverbod houden, riskeren ze een gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden. Of een geldboete van maximaal € 4.350.

LAST ONDER DWANGSOM De last onder dwangsom geldt voor het overtreden van de Coronaregels. Zijn de mannen in de komende dagen in de buitenruimte, en gaat het hierbij om groepsvorming met meer dan één persoon buiten hun huishouden? Dan moeten zij ieder per constatering een dwangsom betalen van €1.000.

OPENBARE ORDEVERSTORINGEN TEGENGAAN „De heren hebben met hun actie de openbare orde ernstig verstoord,” zegt burgemeester Iris Meerts. „Ze hebben willens en wetens brand gesticht in de openbare ruimte, hun actie gefilmd en breed gedeeld. We mogen van puur geluk spreken dat de schade uiteindelijk is meegevallen. Maar voor hetzelfde geld waren er gewonden gevallen – of nog erger. Ik heb bestuurlijke maatregelen getroffen tegen deze heren. Hiermee wil ik verdere openbare ordeverstoringen tijdens de jaarwisseling tegengaan.”

DUIDELIJK SIGNAAL De politie trad doortastend op en er was snelle strafrechtelijke en bestuursrechtelijke opvolging. „Verstoringen van de openbare orde worden in Wijk bij Duurstede streng aangepakt,” aldus Meerts. „Laat dit een waarschuwing zijn voor eenieder. Politie, OM en de gemeente trekken hierin samen op. We nemen alle meldingen en signalen van mogelijke overtredingen serieus. Ons doel is onze inwoners een leuke en veilige jaarwisseling te laten beleven en het jaar enigszins goed af te sluiten,” aldus burgemeester Meerts.

Bel 112 als u dit soort incidenten ziet. Ziet u mensen iets doen wat niet in de haak is? Wacht niet, maar bel dan gelijk 112.

advertentie
advertentie