Familie Fateh Allah voelt zich hier thuis
Familie Fateh Allah voelt zich hier thuis Ali van Vemde
gratis

PREMIUM SELECTIE Familie Fateh Allah vindt nieuw thuis in Wijk bij Duurstede

27 december 2020 om 16:14 Maatschappelijk

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen. Vandaag de familie Fateh Allah die sinds twee jaar in Wijk woont en hier hun draai gevonden heeft. Het artikel is eerder gepubliceerd op 1 december.

WIJK BIJ DUURSTEDE Ze wonen in de binnenstad en zijn druk bezig om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Hani en Eman Fateh Allah uit Jemen leven hier samen met hun kinderen Mohammed, Maria en Lamya. In hun woonkamer vertellen ze wat hun dromen zijn en hoe zij dit realiseren, mede door de hulp van de Vluchtelingenwerkgroep. 

De ontvangst is bijzonder gastvrij. Al snel staat er een kopje thee met cake op tafel. Jongste dochter Lamya van 10 maanden dartelt overal vrolijk tussendoor. Maatschappelijk begeleider Ria Maartense is bij het gesprek en vertelt hoe de Vluchtelingenwerkgroep de gezinnen begeleidt. „We helpen bij het invullen van de vele papieren en bijvoorbeeld bij het vinden van scholen voor de kinderen. Zo worden zij wegwijs gemaakt in het voor hen vreemde land totdat ze dit zelf kunnen.” De Vluchtelingenwerkgroep is op zoek naar vrijwilligers die deze gezinnen willen begeleiden. Interesse, neem dan contact op met coördinator Liesbeth de With, l.dewith@vwwbd.nl

GEEN TOEKOMST IN JEMEN Hani probeert het gesprek zoveel mogelijk in het Nederlands te voeren, al wordt af en toe even overgeschakeld in het Engels. Ria Maartense vertelt hoe belangrijk het is dat er zoveel mogelijk Nederlands wordt gesproken en hoe zij dit aanmoedigen. „Het is de bedoeling dat ze na twee jaar begeleiding zelf alles kunnen regelen.” Voor Hani was Europa niet helemaal vreemd, want eerder al, in 2010, woonde hij enkele jaren in Zweden. „Hier is het veel leuker, de mensen zijn vriendelijker en er wordt meer gelachen,” vertelt hij. Drieënhalf jaar geleden kwam hij via Turkije en Griekenland naar Nederland. De situatie in het thuisland was, vanaf het moment dat in 2015 de oorlog uitbrak, hopeloos. „In Jemen had ik mijn eigen bedrijfje, daar verkocht ik producten uit onder andere China. Vanaf het moment dat de oorlog uitbrak, stortte alles in en had ik niets meer. We hadden geen water, geen elektriciteit, geen benzine, er was helemaal niets. Het was een gevaarlijke situatie en ik voelde me met mijn gezin niet meer veilig.” De beslissing werd genomen om het land te ontvluchten, eerst alleen Hani en als hij een thuis had gevonden, de rest van het gezin. En zo gebeurde het ook. „Ik ben naar Turkije gegaan en ben daar vijf maanden gebleven. Toen naar Griekenland waar ik drie maanden was en van daar naar Nederland. Dat is nu drieënhalf jaar geleden. Eerst wilde ik alles in orde hebben, zoals een huis en de benodigde papieren, toen kon mijn familie komen.” Eman volgde met Mohammed en Maria via Caïro een jaar later en zijn nu ruim twee jaar hier.

Wij hebben hier ons nieuwe thuis en willen in Wijk bij Duurstede een bestaan opbouwen

NIEUW THUIS GEVONDEN Inmiddels voelen ze zich helemaal thuis in Wijk bij Duurstede. In het begin was het moeilijk, maar daar is niets meer van te merken. Hani studeerde in Jemen psychologie en is daarna het zakenleven ingegaan. Hij is klaar met de inburgering en werkt als magazijnmedewerker bij Jumbo. Het is er fijn werken, de sfeer is er prettig. „Ik heb fijne collega’s,” vertelt hij. Zijn vrouw Eman is bijna klaar met de inburgering en doet erg haar best om in het Nederlands te spreken, al blijft de taal lastig. „Voor mij is het moeilijker,” vertelt ze, „want ik moet nu nog veel thuis blijven voor Lamya. Als zij naar school gaat, kan ik ook meer.” De oudste kinderen zitten op school. Begonnen op de internationale schakelklas, studeert de 18-jarige Mohammed nu aan het Vavo lyceum, de MBO schakelklas, een prima prestatie. „In het begin was het lastig, want het is hier toch een hele andere cultuur. Je moet hier nieuwe vrienden maken en dat is heel goed gelukt. Ik heb nu ook een bijbaantje, om nog beter de taal te leren.” Mohammed ziet wel een toekomst in de ICT. Ook Maria heeft inmiddels heel veel vriendinnen, zij zit in de tweede klas VMBO bij Revius Wijk. Het gezin voelt zich hier welkom, de mensen zijn aardig. Teruggaan naar Jemen, dan willen ze allemaal niet meer, hooguit om familie te bezoeken. „Wij zien onze toekomst hier,” zegt Hani, „hier hebben de kinderen veel meer kansen. In Nederland kunnen we plannen maken, misschien kan ik later hier mijn eigen bedrijf beginnen. ”

„Dat wij ons hier zo thuis voelen, komt vooral ook door Vluchtelingenwerk,” vertelt Hani. „In het begin hielpen ze ons met alles, zoals het invullen van de papieren, het regelen van scholen voor Mohammed en Maria. Voor alles wat ik niet begreep, kon ik bij hen terecht. Nu lukt het steeds beter om alles zelf te doen.” En dat is ook precies de bedoeling. Ria Maartense: „We begeleiden de gezinnen twee tot drie jaar en dan stopt onze taak. Gelukkig gaat dat bij het gezin Fateh Allah al heel goed.” Zeven jaar doet ze dit werk als vrijwilliger bij de Vluchtelingenwerkgroep. Een mooie periode waarin ze met heel veel plezier gezinnen begeleidde, maar nu wordt het tijd om andere dingen te gaan doen. „Op dit moment is er dringend behoefte bij de Vluchtelingenwerkgroep aan vrijwilligers voor de begeleiding van deze gezinnen. Ik hoop dat mensen zich aanmelden om dit mooie werk te gaan doen.”  Meer weten, neem dan contact op met Liesbeth de With.

door Ali van Vemde

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van WijksNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Dat kan al vanaf 3,95 per maand via https://www.wijksnieuws.nl/abonnement/wijksnieuws/bestellen

advertentie
advertentie