Joost overhandigt het eerste exemplaar aan zijn ouders.
Joost overhandigt het eerste exemplaar aan zijn ouders. Ali van Vemde
gratis

PREMIUM SELECTIE Viora en Joost vertellen hun verhaal in ‘Beter op reis’; van diagnose tot droomreis

31 december 2020 om 16:01 Mensen

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen. Vandaag het verhaal van Joost en Viora. Viora kreeg de diagnose acute lymfatische leukemie, veel behandelingen volgden. Dan besluiten ze op wereldreis te gaan. Het artikel is eerder gepubliceerd op 14 oktober.

WIJK BIJ DUURSTEDE Je bent jong en het leven lacht je toe. Joost heeft een leuke baan en Viora is net klaar met haar studie als in 2016 alles verandert. Viora krijgt te horen dat ze acute lymfatische leukemie heeft. Tweeënhalf jaar lang bestaat hun leven uit ziekenhuisopnames, controles en overleven. Als Viora genezen wordt verklaard, besluiten ze een wereldreis te gaan maken. Deze reis moet worden gestaakt vanwege corona en ze moeten terug naar Nederland. De afgelopen maanden hebben ze een boek geschreven over hun ervaringen. Het is een optimistisch boek geworden; Viora en Joost weten nu wat echt belangrijk is in het leven. Vanaf 15 oktober ligt ‘Beter op reis’ in de winkel.

Joost van Willigenburg (32) uit Wijk bij Duurstede heeft een fulltime baan als salesmanager bij een online marketing bureau. Viora Rebergen (29) is net klaar met haar studie en heeft samen met haar moeder een eigen bedrijf: herensokken.nl  Joost: „We waren vooral bezig met onze toekomst, zoals het kopen van een huis.” Viora voelt zich moe en denkt dat ze misschien bloedarmoede heeft, maar dat pakt anders uit. „Ik ben toch maar even langs de huisarts gegaan. Na twee uur werd ik gebeld met de mededeling dat het helemaal mis was.” In het ziekenhuis krijgt ze te horen dat ze acute lymfatische leukemie heeft. Het is te behandelen, maar dan moet ze wel een traject van tweeënhalf jaar in met zware behandelingen. Juist op de leeftijd dat je vooral bezig bent met alles uit het leven te halen en samen een mooie toekomst op te bouwen. Er volgt een onzekere tijd. „Mijn eerste gedachte was: hier heb ik helemaal geen tijd voor. Er is nog veel te veel te doen. Ik kreeg zware chemo’s, werd kaal en dik en het is afwachten of je nog wel kinderen kan krijgen,” vertelt Viora. „Maar zo’n behandelplan geeft wel houvast, je weet precies waar je aan toe bent en kan je daar op richten.” Viora en Joost besluiten dat ze zoveel mogelijk thuis zal zijn. Overdag is ze veel in het ziekenhuis, ‘s avonds thuis. „In die periode hebben we toch geprobeerd om zoveel mogelijk leuke dingen te doen, ook met familie en vrienden,” vertelt Joost. „Samen een kopje koffie drinken of naar het strand. Het is surrealistisch, je zweeft tussen ziekenhuis en de normale wereld. Ik ben zoveel mogelijk door blijven werken maar je staat toch al die tijd in de zorgmodus. Deze ziekte gun je niemand, maar voor ons is het ook een waardevolle tijd geweest.”

Het was een zware tijd, maar het heeft ons ook veel gebracht.

VERTROUWEN Viora en Joost spreken af dat ze de behandelend arts alle vertrouwen geven en niet zelf gaan googelen. Dat geeft rust. Het komt voor dat ze midden in de nacht naar het ziekenhuis moeten omdat Viora hoge koorts heeft. Ze krijgen te maken met aangrijpende situaties tussen hoop en wanhoop, maar ook kleine overwinningen en grote mijlpalen. Het lukt hen elkaar te blijven vinden en de relatie wordt alleen maar hechter. En dan is het tweeënhalf jaar later. De langdurige behandeling heeft gewerkt en Viora wordt genezen verklaard. Een fantastisch moment! Om dit te vieren nemen ze beide een tattoo, een unicorn. Voor hen is dit het symbool voor het overleven van kanker en het geven van kracht en positiviteit.

WERELDREIS „Ik wilde niet direct terug naar het normale leven,” zegt Viora hierover. Ik wilde graag een wereldreis gaan maken, maar Joost was niet direct enthousiast.” Het kost even tijd maar dan is ook Joost overtuigd dat een wereldreis een goed idee is. Ze sparen voor de reis, Joost zegt zijn baan op, ze bereiden de reis voor en dan gaan ze in april 2019 op pad. De voorbereidingen en de reisverslagen houden ze bij op hun website en instagramaccount @bemoreunicorn.nl Het wordt een fantastische reis naar het oosten, onder andere met de Trans Mongolië Express. 

En dan is de wereld in de ban van corona. Op dat moment bezoeken ze Nieuw-Zeeland en moeten ze hun reis afbreken. Ze komen terug naar Nederland en trekken tijdelijk in bij de ouders van Joost in Wijk bij Duurstede, omdat hun huis in Utrecht nog tot november is verhuurd. „Het was ons allermooiste jaar ooit,” vinden zowel Viora als Joost. De reis is nog niet volbracht, zo konden Japan en Zuid-Amerika nog niet worden bezocht. Maar wie weet, komt dat in de toekomst nog.

BOEK Dan worden ze benaderd door uitgeverij Xander die hen vraagt een boek te schrijven over hun ervaringen. In ‘Beter op reis’ beschrijven ze elk vanuit hun eigen perspectief hun ervaringen vanaf het moment dat Viora ziek wordt tot en met het begin van de wereldreis. Het is een inspirerend boek geworden met aangrijpende en indrukwekkende momenten die worden afgewisseld met hilarische verhalen. Het boek is een aanrader voor mensen die zich afvragen wat in het leven écht belangrijk is en die misschien wel een duwtje in de goede richting kunnen gebruiken. Een boeklancering zit er vanwege corona niet in, maar ook daar hebben Joost en Viora wat op gevonden. Donderdag 8 oktober vertrokken ze met een oude VW bus om door het hele land het boek persoonlijk langs te brengen bij hun volgers en fans, familie en mensen die een rol speelden bij het totstandkomen van het boek. Het eerste exemplaar was voor de ouders van Joost. Op 15 oktober eindigt de tocht bij boekhandel Broese in Utrecht.

door Ali van Vemde

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van WijksNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Dat kan al vanaf 3,95 per maand via https://www.wijksnieuws.nl/abonnement/wijksnieuws/bestellen

Joost en Viora trekken met een VW bus het land door
advertentie
advertentie