Het eerste jaar van Iris Meerts als burgemeester
Het eerste jaar van Iris Meerts als burgemeester Ali van Vemde

Burgemeester Iris Meerts, een bijzonder eerste jaar

23 december 2020 om 11:14 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Vol enthousiasme begon burgemeester Iris Meerts een jaar geleden aan haar taak als burgemeester. Toen was nog niet te voorzien dat in 2020 alles anders zou worden. Haar doel is een burgemeester van ‘samen’ te zijn en dat staat nog steeds. In het Huis van de Gemeente vertelt ze over haar eerste bijzondere jaar.

door Ali van Vemde

Burgemeester worden is altijd al haar droom geweest. „Deze droom is nu uitgekomen,” vertelt Meerts. Een makkelijk jaar was het niet, ook privé werd het anders. „Ik ben echt het type bezorgde moeder, ze zijn nu 18 en 16 jaar en doen dit jaar eindexamen in Rotterdam. Dan is verandering niet goed en daarom zijn ze daar blijven wonen. Na het eindexamen gaat mijn zoon een studie volgen in Techniek en Duurzaamheid, mijn dochter wil in de horeca. In de zomer heeft ze alvast stage gelopen bij Florian. Ze vinden het heel leuk in Langbroek en als ze rustig willen studeren, komen ze hier.” De eerste maanden verbleef Meerts in een B&B in Wijk bij Duurstede en leerde ze de stad goed kennen. Inmiddels woont ze alweer een poosje bij de Steenen Brug.

OPGENOMEN IN DE GEMEENSCHAP De warmte en hartelijkheid die Meerts hier heeft ervaren, doet haar goed. „Ik voel me al helemaal thuis. De mentaliteit in deze gemeente is ook wel Rotterdams. De mensen hier houden niet van zeuren, maar van aanpakken. Juist in deze tijd merk je dat mensen voor elkaar klaar staan.”

CORONA In maart veranderde het leven. Ook in Wijk bij Duurstede legde corona het leven stil. „Met de familie van de mensen die aan corona zijn overleden, heb ik telefonisch contact gehad. Dat is hartverscheurend. Aan de andere kant zie je heel veel mooie initiatieven ontstaan, zoals De Kaieschaiters die op allerlei manieren hebben geholpen om een lichtpuntje te brengen. Ze brachten bloemetjes naar ouderen, regelden een hoogwerker bij het E&E zodat er even contact kon zijn tussen familie en bewoners. Sommige gezinnen hebben het moeilijk nu iedereen thuis zit of hebben schulden. Aan de andere kan zie je de creativiteit van de ondernemers, daar heb ik enorm veel bewondering voor. Zij hebben het heel erg zwaar, maar zoeken vooral oplossingen en helpen elkaar. Bij deze tweede golf merken we vooral dat mensen zich onbegrepen voelen. De coronamaatregelen zijn niet altijd even logisch en voor ondernemers vaak moeilijk uit te leggen.” Meerts benadrukt dat we vooral moeten kijken naar wat wél kan. „Jongeren hebben het nu ook moeilijk. Daarom willen we voor hen wat extra doen. Samen kunnen we best bedenken wat wel kan. Nu is er een digitaal programma voor jongeren bedacht. Een groot succes is Dance behind the wall, maar dat kon dit jaar niet doorgaan. Oudejaarsavond kan dat wel gewoon thuis met ‘Dance behind your wall’, een digital dance event. Ik hoop dat we deze positieve dingen ook behouden na corona.” Kijken in mogelijkheden, voor de hele samenleving, dat is waar de burgemeester voor staat. „Mensen willen elkaar toch zien, laten we vooral naar elkaar omkijken. Pas geleden heb ik onze veteranen even kort bezocht, omdat de geplande bijeenkomsten niet door konden gaan en heb ik naturalisatiebezoeken afgelegd. Ik ben blij met de hartelijkheid van deze mensen, dat voelt fijn. Zo zijn er veel mooie ontmoetingen geweest.” In verband met de verscherpte maatregelen worden nu even geen bezoeken meer afgelegd.

VEEL LEZEN Meerts geniet van de vele, mooie ontmoetingen. „Ook op straat word ik regelmatig aangesproken.” Maar haar taak als burgemeester vraagt ook heel veel leeswerk. „Ik wil graag goed voorbereid mijn werk doen. Voor mij is dit ook nieuw. In de drie dorpskernen spelen toch weer andere problemen. Wat helpt is dat de mensen erg welwillend zijn. Ze denken constructief mee. En gelukkig hebben we hier ook veel mensen die hun mening laten weten, zoals bijvoorbeeld Schil met Pit en voor- en tegenstanders van windmolens en zonneparken. Die betrokkenheid is mooi. Geen mensen die van de zijlijn wat roepen, maar echt meedenken. Natuurlijk mogen we van mening verschillen, maar we moeten wel naar elkaar luisteren.”

DE WIJKSE FEESTJES „Voordat ik hier kwam hoorde ik al van de prachtige Wijkse initiatieven. Al die leuke feestjes die hier worden georganiseerd en waarvan ik tot nu toe alleen een fantastisch carnavalsweekend heb mogen meemaken. Heel speciaal was ook de mooie Nieuwjaarsreceptie, waar veel mensen naar toe kwamen. Ik kan niet wachten om kennis te maken met al die evenementen die Wijk zo bijzonder maken, zoals onder andere de bluesfestivals, Kleurrijk Uit in Wijk en natuurlijk de Sinterklaasintocht. Daar verheug ik me al op voor volgend jaar.”

OP AFSTAND Ook de gemeenteraadsvergaderingen vinden digitaal plaats. „Ik mis de vergaderingsdynamiek, maar het digitaal vergaderen maakt het wel mogelijk om door te gaan. Zo kan toch iedereen betrokken blijven. Ook met het college vergaderen we digitaal. Met al onze medewerkers hebben we een digitaal feestje gehouden, dat was erg leuk. Maar ook met de inwoners wil je in gesprek blijven. Speciale aandacht gaat uit naar onze jongeren. Samen met hen willen we het gesprek voeren over hun perspectief. Dat doe ik samen met jongerenwerk en de politie.”

MOOI WIJK BIJ DUURSTEDE Over de vraag wat mooi is aan Wijk hoeft Meerts niet lang na te denken. „Het kasteelpark, waar ik toen ik in de B&B logeerde, veel rondjes heb hardgelopen, maar ook de historische binnenstad, de Mazijk, de dorpskernen van Cothen en Langbroek, Overlangbroek, de kerken en de molen waar ik beschermvrouwe van ben. Vooral de afwisseling van de Lek, de Kromme Rijn, de vele kastelen en het zicht op de Utrechtse Heuvelrug maakt het hier zo mooi. Wat ik ook heel belangrijk vind zijn de dorpshuizen in Cothen en Langbroek, een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. En zo is er nog veel meer op te noemen.”

Hoe het komend jaar eruit gaat zien is nog niet te voorzien. „Het kan nog heel lang duren voordat het leven weer ‘normaal’ is. Samen moeten we ons er voor inzetten om goed uit deze crisis te komen. Wat meer vrijheid zou heerlijk zijn. Weer één op één met mensen kunnen praten, je dierbaren weer kunnen bezoeken en een feestje kunnen geven. Laten we nu dat nog niet kan vooral naar elkaar omkijken. Vergeet de mensen niet die alleen zijn. Bel ze op, breng een kaartje of bloemetje. Corona heeft ons ook tijd voor bezinning en tijd voor onze geliefden gebracht.”

advertentie
advertentie