Martha Slijkerman en Kees de Kruijf
Martha Slijkerman en Kees de Kruijf Ali van Vemde

Oliebollenactie Grote kerk gaat door met andere sfeer maar hetzelfde enthousiasme

23 december 2020 om 18:35 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is al ruim 30 jaar een traditie en ook dit jaar gaat het oliebollen bakken van de Hervormde Gemeente door. Op een iets andere manier dan gebruikelijk, want zowel het bakken, bezorgen en afhalen gebeurt coronaproof. Zoals ieder jaar zal de opbrengst weer worden besteed aan het onderhoud van de kerk.

door Ali van Vemde

„Het begon ooit aan de Klooster Leuterstraat, bij Arie Verheul, met een pannetje,” vertelt Martha Slijkerman. „Af en toe veranderde de locatie en sinds 2012/2013 worden de oliebollen gebakken aan de Landscheidingsweg 9, bij de familie De Kruijf.” Het is een hele organisatie geworden. Vorig jaar werden er maar liefst 2.700 oliebollen gebakken. Kees de Kruijf stelt hier graag zijn schuur voor ter beschikking, al worden dit jaar vanwege corona de oliebollen op een locatie in Beusichem gebakken. „Met alle coronamaatregelen lukt dat nu niet hier,” vertelt De Kruijf, „daar is de schuur niet groot genoeg voor. Maar de oliebollen kunnen wel hier worden afgehaald. Daar is ruimte genoeg voor, de afhalers kunnen misschien zelfs in hun auto blijven zitten.” De oliebollen worden gebakken in twee grote bakken waar zo’n 70 tot 80 oliebollen per bak in kunnen. Ook zijn er door vrijwilligers rekken gemaakt, waarop de oliebollen kunnen uitlekken. „We zijn blij dat we het ook nu toch door kunnen laten gaan,” zegt Slijkerman.

UITSTEKENDE KWALITEIT De oliebollen van de Hervormde Kerk zijn bijzonder gewild. In de Wijkse oliebollentest behaalden ze een goede tweede plaats. „Kwaliteit vinden we belangrijk,” benadrukt Slijkerman. „We hebben twee bakkerszonen die dit voor ons doen, al wonen ze zelf niet meer in Wijk bij Duurstede. Tot en met 29 december kunnen de oliebollen bij Martha Slijkerman via e-mailadres oliebollen@hgwbd.nl worden besteld of telefonisch via 0343 576946. Er is keus uit oliebollen met of zonder rozijnen; een zak met tien oliebollen is € 7,50, 5 oliebollen € 4,-. Betaling gebeurt bij aflevering (met gepast geld). De bezorging is gratis in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Het is aan te raden om te bestellen, want vorig jaar waren de extra gebakken oliebollen al voor 14.00 uur uitverkocht. Een vaste groep van twintig vrijwilligers zorgt ervoor dat de oliebollen kunnen worden afgehaald of worden bezorgd. Dit gebeurt allemaal coronaproof. „Al jarenlang mogen we rekenen op deze vrijwilligers. Onder hen zijn ook echtparen en dat komt nu goed uit met de bezorging van de oliebollen. Naast de bakkers, de bezorgers en de helpers bij het afhalen, hebben we ook een vaste groep schoonmakers. Daar zijn we ook erg blij mee.”

ONDERHOUD KERK Met de inkomsten van de oliebollen wordt jaarlijks een bijdrage geleverd aan het onderhoud van de kerk. Vorig jaar was dit voor het onderhoud van de ramen, dit jaar wordt bijgedragen aan de bekabeling voor de livestream uitzendingen vanuit de kerk. „Voor het onderhoud van de kerk is veel geld nodig,” vertellen Slijkerman en De Kruijf. „Er staat nog een grote klus aan te komen, de renovatie van het kerkelijk centrum.”

In twee grote bakken worden de oliebollen gebakken
advertentie
advertentie