De jury: Janine Stooker (links op de foto) en Remko Kundersma
De jury: Janine Stooker (links op de foto) en Remko Kundersma wes janssen

1e NK Meeuwenschreeuwen

23 april 2018 om 16:51 lokaal

COTHEN Wat begon als een 1 april grap is dankzij een mediaoffensief uitgegroeid tot een serieuze krachtmeting meeuw schreeuwen in Het Dorpshuys van Cothen. Vooraf is contact opgenomen met verschillende zenders zoals: BNN/VARA, QMusic, Veronica enz. Het aantal deelnemers viel wat tegen omdat enkele kandidaten zich te elfder ure afgemeld hadden zodat er slechts 2 imitatoren overbleven. "De winnaar kan rekenen op De Gouden Meeuw en natuurlijk eeuwige roem," aldus Kevin Jansen, de initiatiefnemer van dit festijn. De Belgische kampioen Dennis Mertens was jammer genoeg niet op komen dagen.

Wes Janssen

JURY Janine Stooker (links op de foto) en Remko Kundersma (midden) beiden werkzaam bij de Vogelopvang Utrecht beoordeelden de vocale prestaties. Er werd scherp gelet op het inlevingsvermogen, de performance en uiteindelijk ook het geluid. Beide kandidaten hadden hun supporters gemobiliseerd om de jury enigszins te kunnen beïnvloeden, echter de deskundigen lieten zich niet imponeren. Nauwkeurig volgden ze de prestaties van de meeuwschreeuwers en lieten de tonen op zich inwerken. Omdat ze zelf genoeg ervaring hebben met meeuwen zijn de geluiden niet nieuw voor deze experts en kon er een afgewogen oordeel gemaakt worden.

WINNARES Na een spannende tweestrijd werd Jade van der Lelie, een 20-jarige studente uit Borculo, de winnares van het NK Meeuwenschreeuwen. Jade onthulde dat een schreeuw als een meeuw het eerste geluid was wat ze ten gehore bracht, direct na haar geboorte in de wieg. Ze had ook vooraf geoefend in de speciaal hiervoor gereserveerde meeuwenkamer achter het toneel, zo vertelde ze. Jade doet een mediaopleiding en speelt veel toneel hetgeen haar stoïcijnse optreden kan verklaren. Op feestjes worden haar imitaties van een meeuw veel gevraagd en ze was dan ook erg zelfverzekerd. De performance van haar opponent Bas van de Oever uit Eindhoven was niet minder imponerend. Bas vroeg het publiek de ogen te sluiten en zich te wanen op het Noorzeestrand. Daarna bracht Bas fluitend een meeuwenconcert ten gehore dat niet van echt te onderscheiden was. Hij had zich echt ingeleefd in het meeuwenleven en zelfs enkele dagen doorgebracht in een meeuwenkolonie om het geluid goed in zijn hoofd te krijgen. Desgevraagd verklaarde Bas na afloop niet te weten of dit de lokroep was of een meeuw met constipatie. Omdat het een kampioenschap meeuwenschreeuwen betrof vond de jury zijn bijdrage wel treffend maar ging de 1e prijs toch naar Jade, die de echte meeuwenschreeuw liet horen.

TOEKOMST Of er volgend jaar weer een NK Meeuwenschreeuwen wordt georganiseerd is nog niet bekend. "Het is begonnen als een geintje om Cothen wat meer bekendheid te geven en dat is gelukt," volgens Kevin. Maar gezien de opkomst van de media, zelfs Edward van Kuilenborg van Studio Sport was aanwezig, moeten er toch eens serieus naar gekeken worden. Het Dorpshuys in Cothen is een accommodatie die onderdak biedt aan de talrijke plaatselijke verenigingen en (thema)feesten organiseert en is uitermate geschikt om dit kampioenschap ook volgend jaar weer in de steigers te zetten. Het meeuwenschreeuwen is nu bekend geworden in Nederland en het kan volgend jaar alleen maar beter en grootser worden denkt de organisatie.

advertentie
advertentie