Na de plechtigheden op 4 mei bent u welkom bij het Theater na de Markt

29 april 2018 om 08:39 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Dit jaar kunt u op 4 mei na de kranslegging weer naar Theater Calypso aan de Markt gaan. Dit jaar verzorgt Stichting De Inrichting de eenakter 'De Liquidatie van Reinoud Marchal'. Hierna kunt u deelnemen aan een dialoog over wat u heeft gezien en ervaren. De eenakter begint om 20.30 uur. Om 20.15 uur is Theater Calypso geopend. De toegang is gratis; wel gaat de organisatie na afloop met de pet rond om geld in te zamelen voor een goed doel.

WIE WAS REINOUD MARCHAL? Reinoud Marchal, een Wijkse metaalbewerker, was een onnozele, zonderlinge jongen. Het Wijkse verzet ontdekte onder andere dat hij aan de Duitsers informatie doorgaf over waar onderduikers zaten. De Wijkse verzetsman Wim Leeuw verzamelde alle informatie over de verradersactiviteiten van Reinoud. De top van de illegaliteit in Utrecht gaf daarop opdracht Reinoud Marchal te liquideren. Het verzet in Wijk bij Duurstede moest dit uitvoeren. Het was echter gebruikelijk in verzetskringen om liquidaties niet door eigen verzetsmensen uit te laten voeren. Daarvoor werden verzetsmensen van elders ingezet. Zo liep het Wijkse verzet zo min mogelijk risico.
De eenakter 'De Liquidatie van Reinoud Marchal' is naar een verhaal van Ton Gelok. Karel Schneider heeft het verhaal voor theater bewerkt en voert de regie. De acteurs zijn Guus Swillens, Joop Wassink, Ko van Basten, Frank Baas en Egbert Meindertsma.

HERDENKINGSDIALOOG Wilt u na de eenakter erover napraten met anderen? Dat kan in het theatercafé. Vrijwilligers van de stichting 'Wijk bij Duurstede in dialoog' begeleiden de gesprekken aan tafels. De vijf acteurs doen daar ook aan mee. De gesprekken duren maximaal 30 minuten.

advertentie
advertentie