Hans de Ligt (ondernemerinwijk en dorpsplein)
Hans de Ligt (ondernemerinwijk en dorpsplein) Ali van Vemde

Drie op een Rij: lokaal inkopen in de kerstperiode

17 december 2020 om 09:12 Corona

WIJK BIJ DUURSTEDE  De ondernemers hebben een zwaar jaar achter de rug. Juist nu, in de drukke kerstperiode, moeten winkels sluiten. Steun is heel erg hard nodig. Daarom is het belangrijk dat er toch lokaal ingekocht wordt. In de winkel lukt dat in veel gevallen niet, maar er zijn allerlei creatieve oplossingen voor bedacht; bestellingen via websites met bezorging aan huis of samen met andere ondernemers oplossingen bedenken. Andrea van Dijk van Drive bij Duurstede, Hans de Ligt van digitaal dorpsplein, Remco Fekkes van de ondernemersvereniging binnenstad Wijk bij Duurstede en Piet van der Sleen van ondernemersvereniging De Heul vertellen erover in Drie op een Rij. In deel 2: Hans de Ligt, van ondernemerinwijk en digitaal dorpsplein.

Ali van Vemde

„Gelukkig is er nog veel keuze in onze gemeente en groeit het besef dat we zuinig moet zijn op onze lokale helden, de ondernemers. Deze ondernemers zijn goed voorbereid en hebben de nodige maatregelen getroffen in de winkel en zelfs soms daarbuiten.” Extra moeilijk is het nu voor de ondernemers die hun deuren helemaal hebben moeten sluiten tot 19 januari.

„Mond tot mond reclame werkt nog altijd het allerbest, in de digitale wereld gaat dit via sociale media en worden nieuwe mogelijkheden vaak snel verspreid. Ook de vertrouwde krant geeft hier gelukkig nog steeds veel aandacht aan.”

„Veranderen is lastig, maar soms kun je niet anders. Ik vind het opvallend druk met witte, gele en blauwe busjes in onze straten en kijk maar eens bij het oud papier naar de hoeveelheid lege dozen, dat zegt genoeg. Vers is natuurlijk nog altijd het prettigst om bij de bakker, slager, visboer etc. te halen, maar ook zij spelen in met name rond de feestdagen op afhalen of bezorgen. Er is zelfs een heuse drive in geopend in Cothen.”

„Naast de hierboven genoemde drivebijduurstede, is er inmiddels een digitaal dorsplein geopend. Hier werkten we met verswinkels al aan voor corona en zal daarna ook zeker steeds meer gebruikt gemaakt worden van deze extra service aan inwoners uit onze gemeente. Des te meer ondernemers hierbij aansluiten, des te beter er tegenwicht geboden kan worden als opkomende landelijke (internationale) partijen zoals HelloFresh en Thuisbezorgd. Je brood- groente en fruit kun je nu al bestellen en laten bezorgen via dorpsplein-wijk-bij-duurstede.nl In januari komt daar in ieder geval ook nog vlees van de slager bij en elke lokale ondernemer is welkom om zich aan te sluiten bij deze beweging.”

„Ondernemers zijn super creatief en vinden er altijd een oplossing voor om ook nu het kerstgevoel te creëren. Maar ook na de kerst willen mensen graag het ‘shop’ gevoel behouden, ik ben er van overtuigd dat shoppen steeds meer fysiek ontmoeten wordt en een winkel een beleving. De fysieke verkopen (transacties) verschuiven naar online. Dit gaat elkaar versterken, maar ondernemers moeten zichzelf wel opnieuw gaan uitvinden, corona helpt daar misschien wel een handje bij, dus dat is een mooie overweging tijdens de kerst voor onze ondernemers.

advertentie
advertentie