Afbeelding
Preek van de Leek

Jij bent de schakel!

3 april 2018 om 15:50 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 15 april houdt Bert Maat de Preek van de Leek. Hij vertelt over zijn leven, zijn jeugd op een boerderij in Drenthe, de relatie met z'n vader, zijn studie personeelswerk in Kampen – hoe moeilijk het was om eerlijk naar jezelf te kijken (leren doet pijn) – zijn scholing bij rabbi Yehuda Ashkenasy en wat dat bij hem heeft losgemaakt.

Bert werkt als interim-manager in de maakindustrie: ,,Het moet een beetje roestig zijn". Gaandeweg heeft hij geleerd hoe belangrijk informeel contact met werknemers is: ,,Anders kom je er niet achter wat er gebeurt en wat er leeft op de werkvloer. Als je met ze optrekt, komen de verhalen boven. In veel bedrijven vertrouwen de werknemers het management niet, en soms hebben ze daar ook gelijk in. Je moet dus als management investeren in de relatie, anders wordt de afstand te groot en is er van samenwerking geen sprake meer." 

IK WERD GEZIEN ,,Ik word vaak gevraagd een échte doorbraak in de organisatie te realiseren. Ik word doorgaans ingehuurd als het al fout is gegaan. Er moet noodzakelijk gereorganiseerd worden en veel tijd is er nooit. Ik ben ooit begonnen als werktuigbouwkundige, heb zelf gelast en aan de draaibank gestaan. Maar met m'n universitaire studie bedrijfskunde verschoof mijn interesse naar het managen van een bedrijf. Ik heb geluk gehad. Ik werd gezien! Binnen ons gezin en in het bijzonder door mijn vader. Dat heeft mij vertrouwen in mezelf gegeven. Bij Ashkenasy heb ik vooral begrepen dat het gaat om verantwoordelijkheid: ,,De enige schakel tussen je vader en je kinderen ben jij. Als jij die rol niet neemt, wie moet het dan doen...? God heeft ons mensen nódig!"

VERBINDING Behalve door Yehuda Ashkenasy, is Bert geïnspireerd door Winston Churchill, Nelson Mandela en Eberhard van der Laan. Zijn visie op de toekomst van de wereld om ons heen is vol zorgen. ,,De verbinding is hier en daar helemaal weg en dus komt er van samenwerking op het gebied van de grote wereldproblemen weinig terecht. Er moet aan verbinding worden gewerkt. De vaste wil om er met elkaar uit te komen. Daarvoor moet je visie ontwikkelen, elkaar opzoeken en elkaar in de ogen kijken. Je moet elkaars vertrouwen winnen door werkelijk naar elkaar te luisteren. Niets meer, niets minder."

OP DE PREEKSTOEL MET EEN (GOED) DOEL De Preek van de Leek is een initiatief van mensen uit verschillende kerken van Wijk bij Duurstede. Ze kochten een preekstoel en plaatsten die in het theater van Tom van Ginkel. Ze nodigen mensen uit de Wijkse samenleving uit om op die preekstoel te gaan staan en te vertellen wat hen beroert/waar ze beroerd van worden. Degene die de preek verzorgt mag een goed doel noemen, waarvoor geld ingezameld wordt. Het goede doel dat Bert uitkoos, is de aanschaf van een CRDL voor het Droomhuis. Dat is een apparaat dat communicatie verbetert. Het doet nieuw contact ontstaan met mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking, doordat de CDRL (spreek uit 'cradle') aanraking vertaalt in geluid. Na afloop is er ontmoeting in de foyer van het theater. Live muziek wordt dit keer verzorgd door het Wijks Vocaal waar Bert zelf in zingt.

Zondagmiddag 15 april om 15.30 uur in de zaal van theater Calypso. Toegang vrij.

advertentie
advertentie