Na bekendmaking van de uitslag vieren de VVD ers de overwinning.
Na bekendmaking van de uitslag vieren de VVD ers de overwinning. Kuun Jenniskens

Verkiezingszege, VVD is aan zet

30 maart 2018 om 17:19 lokaal Gemeenteraadsverkiezingen 2018

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart houden een aardige verschuiving van het politieke landschap in. In Wijk wordt een beweging naar rechts gemaakt. 

Kuun Jenniskens

Sybren van der Velden werd met zijn VVD de grootste en dat gaf direct grote vreugde. "Ik dank de kiezer die vertrouwen in ons heeft gesteld. Hiermee geeft de kiezer aan dat men in Wijk echt iets anders wil. Als VVD gaan we hard werken aan het bouwen van woningen, om het aantal inwoners op peil te houden. We willen groot genoeg zijn om klein te blijven, zonder het Calimero gedrag dat daar bij hoort. Daar zijn we voor beloond."

WINNAARS Ook Wietze Smit van WijkNU is blij met zijn 3 zetels. De afgelopen periode zat hij met BurgerbelangenNU alleen in de raad. Door een alliantie met WijkNogLeuker is WijkNU ontstaan en heeft hij zijn achterban verbreedt. "We gaan het samen leuker maken in Wijk. Dat betekent meer samenwerken en expertise aanboren uit de samenleving. Mensen een kans geven om mee te doen."

Gerrit Taute is verheugd over de extra zetel voor zijn PCG. Vooral in Cothen is er meer PCG gestemd dan voorheen. Volgens hem heeft voorman Hans Marchal als wethouder Financiën een breder publiek aangesproken.

Ook al blijft voor GroenLinks het zetelaantal op 3 staan, toch is Wil Kosterman blij: "Vorige keer hadden we 3 zetels vanwege een lijstverbinding, eigenlijk waren het er 2,5. De 3 zetels van vandaag hebben wij op eigen kracht verdiend. We zijn fors gestegen in het aantal stemmen. Zo zijn we van plaats 5 naar plaats 2 opgeschoven - na de VVD zijn we de grootste partij."

Wil Kosterman (GroenLinks) kreeg van alle kandidaten de meeste stemmen, namelijk 1354. Dat is bijna 12 procent. Op de voet gevolgd door Hans Marchal (PCG) met 1349 stemmen. Vervolgens Sybren van der Velden (VVD) met 1249 en dan Jeroen Brouwer (SP) met 1076 stemmen.

Verrassende stemmentrekker voor de VVD bleek de Langbroekse studente Tara Bartels; zij kwam met 291 voorkeurstemmen op 2 voor VVD, maar kiest voor de steunfractie.

COALITIEVORMING De huidige drie wethouders, die ook lijsttrekkers waren voor hun partij, staan in deze Top 4. Toch zijn deze partijen niet aan zet bij het samenstellen van een nieuw college. De bal ligt bij de grote winnaar VVD, die van 3 naar 4 zetels ging en daarmee de grootste partij werd. Dirk Zandleven, voorzitter van de lokale VVD afdeling, is als informateur aan de slag gegaan en heeft vrijdag gesprekken gevoerd. Van der Velden wil nog niet door laten schemeren welke coalitie hij in gedachten heeft: "We gaan met alle partijen praten en we sluiten niemand bij voorbaat uit."

Gewoonte is dat winnaars bij verkiezingen de meeste kans maken om een coalitie te vormen. Naast de VVD is dat WijkNU, die van 1 naar 3 raadszetels wist op te klimmen. Ook voor de PCG staan er 3 raadszetels klaar.

GroenLinks (3) en CDA (2) hebben hun zetels weten te behouden. Wil Kosterman sluit deelname aan een college niet uit. "Dus het wordt spannend. Wij sluiten niemand uit, maar gaan niet deelnemen tegen elke prijs. Ik weet uit eigen ervaring dat het heel hard werken is, daarom is de chemie heel belangrijk. Maar de VVD is aan zet."

VERLIEZERS Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers; D66 halveerde en hield 1 zetel over. SP ging van 5 naar 3 zetels. PvdA komt niet terug in de gemeenteraad. Die verloor haar enige zetel.

Verliezer SP beschouwt een rechts college als meest waarschijnlijke optie. Jeroen Brouwer: "Gezien de uitslag zal de VVD als grootste eerst in gesprek moeten gaan met de grote winnaar WijkNU, en daar een derde partij bij uitnodigen. Daar zal de PCG wellicht het beste bij passen. Dat wordt een rechts college. Wij nemen voorlopig plaats op de reservebank en zien wel in welke rol we het veld in mogen." Over het zetelverlies van de SP zegt Jeroen Brouwer: "We blijven van mening dat we de laatste jaren veel gedaan hebben voor de gemeenschap. Dat beeld hebben we blijkbaar niet genoeg naar voren gebracht", meent Jeroen Brouwer. De partij heeft ook last gehad van het feit dat Jan Burger begin vorig jaar stopte: "Sindsdien zijn we enorm druk geweest met het heropbouwen van de organisatie. Dat kostte blijkbaar te veel tijd en energie." Maar er is meer, aldus Brouwer: "Landelijk heeft de SP ook slecht gescoord, dus dat zat niet mee. De afschuwelijke leugens van WijkNU hebben de laatste weken niet geholpen."

EINDE PVDA Toen tijdens de uitslagenavond bekend werd dat Tijmen Baas (PvdA) zijn enige zetel verloor, ging er een zucht van teleurstelling door de zaal. Collega-raadsleden noemen het spijtig. Tijmen Baas is teleurgesteld: "Ik ga me nog bezinnen, maar verzin wel iets om betrokken te blijven. Er is 400 keer op ons gestemd, dus ik ben niet in de steek gelaten door de kiezer. Ik ben in de toekomst nog gewoon op de publieke tribune van de raadsvergaderingen aanwezig. Er zijn veel dingen te doen in Wijk, dus ik zal me blijven inzetten."

Bart van Asperdt moet namens D66 de teleurstelling incasseren: "We vinden het bijzonder jammer. Toch gaan we positief aan de slag en ons inzetten om onze punten voor elkaar te krijgen. Er hebben ruim 900 mensen op ons gestemd, daar zijn trots op." Bart van Asperdt denkt dat standpunten die D66 landelijk heeft ingenomen van invloed zijn geweest. "Ook al heeft het niks met de Wijkse gemeenteraad te maken, toch speelt een rol dat een referendumpartij als D66 de referendumwet intrekt en het standpunt wijzigt over de sleepwet - dat begrijpen mensen niet."

UITSLAG Het aantal stemmen per lijst is VVD (2161), GroenLinks (1829), WijkNU (1777), SP (1635), PCG (1586), CDA (1092), D66 (912) en PVDA (434). De opkomst lag op 61,56%. Dat zijn 11.426 mensen. In 2014 lag dit op 57,94%.

advertentie
advertentie