Gerrit Taute met zijn echtgenote Gonny
Gerrit Taute met zijn echtgenote Gonny Kuun Jenniskens

Lintje voor Gerrit Taute: "Deze stad is het waard goed bestuurd te worden"

2 april 2018 om 11:15 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Bij zijn afscheid van de gemeenteraad - na twaalf jaar inzet - ontving PCG-raadslid Gerrit Taute op dinsdag 27 maart een lintje uit handen van burgemeester Tjapko Poppens. Taute is hiermee gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Kuun Jenniskens

Gerrit Taute was vanaf 2006 raadslid voor de PCG en vanaf 2014 ook fractievoorzitter. Deze onderscheiding ontving hij mede vanwege zijn inzet voor organisaties zoals de Voedselbank, stichting Bonifatius Dorestad en de mondiale organisatie 3MMM (MoreMessage in the Media).

NATUURLIJK AUTORITEIT De burgemeester sprak hem toe en zei dat Gerrit Taute over een natuurlijke autoriteit beschikt: "Het is zichtbaar, voelbaar en hoorbaar. Als jij praat, dan luisteren anderen. Je hebt weinig woorden nodig om jouw punt te maken. Je pakt de kern direct en neemt anderen mee, deelt jouw kennis en straalt vertrouwen uit. Je bent een autoriteit, iemand met gezag. Dit siert jou!"

AIMABEL Gerrit Taute is een aimabel mens, zo ging Poppens verder: "Als plaatsvervangend voorzitter heb jij vaak genoeg mij waar mogen nemen, dat deed jij met de voor jou kenmerkende autoriteit en betrokkenheid. Die betrokkenheid was ook terug te zien in jouw rol als voorzitter van de werkgeverscommissie richting de griffie. Toen de griffier terugkwam van zwangerschapsverlof kwam jij een bos bloemen brengen met de lieve boodschap 'welkom terug'. Zo ben jij Gerrit, jij hebt oog voor de mensen en neemt jouw verantwoordelijkheid als werkgever. De griffie spreekt met warme woorden over jou."

VOORRECHT Gerrit Taute nam na het opspelden van de versierselen het woord. Hij had deze onderscheiding niet zien aankomen en is er dankbaar voor: "Ik heb het altijd als een voorrecht beschouwd om me te mogen inzetten. Toen er 12 jaar geleden een beroep op mij werd gedaan heb ik 'ja' gezegd, vanuit het idee van rentmeesterschap dat wij dragen voor de samenleving. Het is van belang om de zaak ook voor komende generaties op orde te hebben." Tegen de aanwezige raadsleden zei hij: "Ik heb het heel erg kunnen waarderen dat het belang van inwoners hier in de gemeenteraad centraal wordt gesteld."

JONGEREN Voor Taute was het een goed moment om afscheid te nemen, ook al is het met gemengde gevoelens - voor hem is het helder dat het tijd is dat jongeren aantreden. Tegen deze jongere generatie die in zijn voetsporen mag treden zei Gerrit Taute: "Deze stad is het waard goed bestuurd te worden; en dat betekent betrouwbaar zijn en dicht bij de burger."

LOYAAL Partijgenoot Hans Marchal zei namens de PCG: "Alles heeft zijn bestemde tijd, we nemen afscheid van een bijzonder mens en we gaan je missen. Je bent heel deskundig en super loyaal. Je stopt op je hoogtepunt en laat iets moois achter."

advertentie
advertentie