Proxima vrijwilligster Janneke van Rees. De patiënt is in scene gezet
Proxima vrijwilligster Janneke van Rees. De patiënt is in scene gezet Roland de Zeeuw

Hulp in laatste levensfase

29 maart 2018 om 07:14 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op vrijdag 6, zaterdag 7 en woensdag 11 april organiseert Proxima bijeenkomsten over vrijwilligerswerk voor mensen in de laatste levensfase. Hier komt u meer te weten over dit werk of kunt u zich aanmelden als vrijwilliger. Proxima staat mensen bij in hun laatste levensfase. Speciaal daarvoor opgeleide vrijwilligers bieden tijd, aandacht en ondersteuning. Naast familie en vrienden, ondersteund door de wijkverpleging, biedt Proxima Terminale Zorg Thuis op afgesproken momenten hulp en kan het de zorg en begeleiding tijdelijk van de mantelzorgers overnemen. Hiervoor zijn nieuwe vrijwilligers zeer welkom.

AANVULLING Dolinda van der Hulst is coördinator Thuis en PR bij Proxima. Zij vertelt dat de vrijwilligers er zijn voor ondersteuning in de laatste levensfase. Ze benadrukt: "Wij verlenen geen medische zorg, maar kunnen bij overbelasting van de mantelzorger een stukje zorg overnemen, bijvoorbeeld door 's nachts te waken of overdag even een paar uurtjes te helpen, zodat de mantelzorger even wordt ontlast." Het gaat hierbij echt om het laatste stukje van het leven, met een levensverwachting van minder dan drie maanden. De vrijwilligers krijgen een gedegen opleiding voordat zij bij mensen thuis worden ingezet. Zij verrichten geen medische of verpleegkundige handelingen of huishoudelijk werk, maar helpen wel bij toiletgang, eten en drinken geven en uitgezette medicatie aanreiken. Daarnaast bieden ze een luisterend oor en dat levert vaak waardevolle gesprekken op.

WAARDEVOL Anneriet Zumbrink woont in Wijk bij Duurstede. Ze is al 10 jaar vrijwilliger bij Proxima. "Ik ben nog steeds de benjamin. Vaak zijn het oudere generaties die zich hiervoor inzetten. In de laatste levensfase van mijn moeder, nu zo'n vijftien jaar geleden, kwam ook een vrijwilliger om bij haar te waken. Ik was heel blij met deze hulp en toen het op mijn pad kwam, ben ik het ook gaan doen. Het is heel dankbaar werk, ik krijg er positieve energie van en het verrijkt me. Je deelt levensverhalen met mensen. Vaak werk ik in het buitengebied. Soms willen mensen helemaal niet praten, maar komen uiteindelijk toch de verhalen. Zo begin ik bijvoorbeeld over de koeien, omdat ik zelf ook van een boerderij kom. Natuurlijk is het heel triest, die laatste levensfase, maar juist omdat je niet heel dichtbij staat, kan je het ook gemakkelijker weer los laten. " Anneriet werkt in het gebied rondom Wijk bij Duurstede, ook in de gemeente Bunnik en Houten.

OP AFROEP Hulp wordt pas gevraagd als het water aan de lippen staat. Dat betekent voor de vrijwilligers dat ze snel moeten kunnen schakelen. Anneriet: "Maar je kan altijd ja of nee zeggen." Zelf is ze zowel 's nachts als overdag beschikbaar. Slapen doet ze niet als ze 's nachts waakt. Wel ziet ze een verschuiving naar hulp overdag. "Kinderen zijn lang niet altijd beschikbaar overdag." De vrijwilligers krijgen een tweedaagse introductietraining. Dolinda: "Mensen in hun laatste levensfase reageren wisselend. Boos worden, niet los willen laten en geen hulp willen, dat kan pittig zijn. Als vrijwilliger moet je inventief zijn en niet in paniek raken. Anneriet vult aan: "Een goede overdracht is heel belangrijk. Bijvoorbeeld: wie moet je bellen als er iets is. Ik zorg altijd dat ik de telefoonnummers van de thuiszorg, huisartsenpost en eventueel familie in mijn telefoon heb staan."

PROXIMA Proxima werkt in elf gemeenten in de provincie Utrecht, waaronder Wijk bij Duurstede. Dolinda: "In Amersfoort en Leusden is een andere coördinator, in de overige negen gemeenten zijn zo'n 35 vrijwilligers beschikbaar. Daarnaast is er een hospice in Nieuwegein waar met verpleegkundige zorg van Vitras en opgeleide vrijwilligers 24 uur per dag tijd, aandacht en ondesteuning wordt geboden. Dolinda vertelt dat nieuwe vrijwilligers heel erg welkom zijn. Daarom organiseert Proxima informatiebijeenkomsten waar belangstellenden, die iets willen betekenen voor mensen in de laatste levensfase, zich kunnen laten informeren over het werk bij mensen thuis. De inzet van vrijwilligers is er met name op gericht de familie van de zieke te ontlasten. Professionele zorg wordt verleend door de wijkverpleging.

Op vrijdag 6 april is er van 14.00 tot 15.00 uur een informatiebijeenkomst in Wijk bij Duurstede bij Stichting Binding aan de Steenstraat 14 A in overlegkamer 8; op zaterdag 7 april van 11.00 tot 12.00 uur bij Bibliotheek Idea in het leescafé aan de Camminghalaan 27c in Bunnik en op woensdag 11 april van 10.00 tot 11.00 uur bij Houten & Co, Onderdoor 169 (ruimte Lila, 1e etage) in Houten.

advertentie
advertentie