Simone Berger overhandigt de prijs aan Harry Stegeman
Simone Berger overhandigt de prijs aan Harry Stegeman Ali van Vemde

Harry Stegeman Z-O-U-T schrijver van het jaar

25 maart 2018 om 07:26 lokaal

Langs de Nederrijn

Ali van Vemde

WIJK BIJ DUURSTEDE Tijdens het Boek&Bal in Het Cultuurhuis in Doorn maakte de winnaar van vorig jaar, Simone Berger, de nieuwe Z-O-U-T schrijver bekend. Harry Stegeman uit Wijk bij Duurstede maakte het meest indruk op de lezers en op de jury. Met zijn boek 'Langs de Nederrijn: natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede' neemt hij de lezer mee door het prachtige landschap.

De verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar is dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. Er werden 19 boeken aangemeld, al deze boeken kwamen uit in 2017 en zijn geschreven door auteurs die wonen in het werkgebied van de Bibliotheek Z-O-U-T. De genomineerden dit jaar zijn Annet Werkhoven, Jan Mulder, Greet Beukenkamp, Maarten van Bommel en Harry Stegeman. Door de jury, bestaande uit Hans Nijhof (wethouder cultuur Utrechtse Heuvelrug), Gera Pronk (Driebergen), Huub de Graaff (Maarn), Conny Plomp (Rhenen) en Ali van Vemde (Wijk bij Duurstede), met ondersteuning van de lezers, werd de uitslag bepaald.

BOEK&BAL De avond begon met een boekenbattle en een live poetry slam.Daarna werden de genomineerden naar voren geroepen en uitgebreid ondervraagd over het door hen geschreven boek. Dat schrijven verslavend is mag duidelijk zijn, alle auteurs lieten weten dat er in de toekomst nieuwe boeken van hun hand te verwachten zijn. Nieuw dit jaar was de speciale vermelding van boeken die niet in de shortlist staan, maar zo bijzonder zijn dat ze extra aandacht verdienen. Dit waren Leen Dekker met zijn boek over Dirck van Baburen, Jake Ertan met 'Het geheim van Prins S' en Ingrid Schoen en Mirjam van Pagée met 'Samen leven met psychische klanten: een handreiking'.

JURYRAPPORT Greet Beukenkamp schreef 'Mijn onvergetelijke ontvoerder' over het 'Stockholmsydroom'. Door het eenvoudige taalgebruik en de chronoligsche opbouw leest het boek gemakkelijk. De jury miste het gebruik van van de moderne commuicatiemiddelen (social media). Maarten van Bommel baseerde zijn boek 'Reis door de Sahara' op de aantekeningen van zijn vader. Niet alleen een reisverhaal, maar ook spannend en soms bizar. De jury miste enige verdieping in de uitwerking van de karakters. Jan Mulder beschrijft in 'Major Taylor raast door Nederland' het verhaal van de eerste zwarte Amerikaanse wielrenner. Anekdotes over andere renners, politiek en techniek uit die tijd verlevendigen het verhaal. Annet Werkhoven heeft met 'Aan de Stichtse Lustwarande' een mooi naslagwerk geproduceerd. Het 3e deel van de serie verschijnt eind dit jaar. Mooi promotiewerk voor de schoonheid van de Utrechtse Heuvelrug. Winnaar Harry Stegeman wist te overtuigen met zijn prachtig vormgegeven lees- en kijkboek over de rijke natuur, cultuur en ontstaansgeschiedenis van de Nederrijn. De beschrijvingen over de rivier, de natuur en cultuur worden afgewisseld met citaten en gedichten. De foto's maken het zeer aantrekkelijk. Dit boek zal velen stimuleren om op ontdekkingstocht te gaan.

Meer informatie op www.zoutschrijver.nl

Jan Mulder, Maarten van Bommel, Greet Beukenkamp, Annet Werkhoven en Harry Stegeman
advertentie
advertentie