De oorkonde voor de winnaar
De oorkonde voor de winnaar Hans van der Mispel

Hans van der Mispel wint Publieksprijs BoekGoud

24 maart 2018 om 16:15 lokaal

COTHEN Vrijdag 16 maart heeft de Cothense auteur Hans van der Mispel de publieksprijs van de schrijversverkiezing BoekGoud gewonnen. Uitgeverij Boekscout overhandigde het felbegeerde BoekGoud tijdens het Soester Boekenbal als afsluiting van de Boekenweek.

Jaarlijks wordt als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen), de BoekGoud-prijs uitgereikt aan (veelal) debuterende auteurs. Uitgeverij Boekscout, de grootste moderne uitgeverij van Nederland en België, wil met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan. "Deze prijzen gelden echt als de bevestiging van het harde werk van de auteur," aldus Erwin de Haan, directeur van uitgeverij Boekscout. "Ik ben blij dat wij zoveel verhalen het podium mogen geven dat het verdient."

PUBLIEKSVERKIEZING Hans van der Mispel won met zijn boek 'Grietje met de lange arm' de publieksprijs in het genre 'Young Adult'. De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Bijna tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2017 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede rond gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld. Enkele lovende woorden van de stemmers: "Goed opgebouwd qua verhaallijn en spanning.. In deze moderne tijd is er toch een vleugje nostalige terug te vinden in dit verhaal." En: "Het boek is sapnnend en herkenbaar geschreven. Extra leuk wanneer je uit de omgeving van Cothen komt."

TOELICHTING UITGEVER Ook van de uitgever kwamen lovende woorden: "Het onheil van Grietje met de lange arm introduceer je meteen in de eerste pagina's van het boek. Verdwijning na verdwijning neemt de spanning toe; een spanning die tot het einde van het verhaal niet weggaat. De personages die je hebt gecreëerd staan sterk op hun voeten door het individuele karakter dat je ze hebt meegegeven. Door de plot vanuit de verschillende perspectieven op te bouwen, zorg je voor een compleet verhaal dat niet gaat vervelen. Het levendige taalgebruik versterkt dit. Je weet namelijk de tijdsgeest in dit boek naast in beeld ook in taal te verwoorden. Dat de oorsprong van dit boek zich bevindt in een volksmythe maakt het verhaal niet alleen historisch interessant maar draagt ook bij aan de spanning achteraf. Een origineel maar bovenal zeer meeslepend boek!"

BOEKGOUD VERKIEZING Alle boeken die tussen 1 februari en 31 december 2017 werden uitgegeven door uitgeverij Boekscout maakten kans op één van de drie vakjuryprijzen en de overall publieksprijs. Losstaand van deze publieksprijzen nomineerde de vakjury negen acteurs in drie categorieën. De jury maakte een inhoudelijke keuze voor het beste boek in de categorieën: fictie non-fictie en Boekscout YO! (jong talent).

advertentie
advertentie