Afbeelding
CDA Wijk bij Duurstede
column

Rentmeesterschap & windmolens

16 december 2020 om 07:42 Opinie

Onverwachtse ontmoetingen met betrokken inwoners vind ik als CDA raadslid altijd weer leuk. Recent was een bezorgde mail over de impact van kleine windmolens in de Langbroekerwetering de aanleiding. Met als resultaat een beeldbel-gesprek.

Zo’n 25 jaar geleden werkte ik bij SBNL in Wijk bij Duurstede. Waar ik met landgoedeigenaren, boeren en jagers werkte aan particulier en agrarisch natuurbeheer. Ik bleek in die periode ook met zijn familie te hebben samengewerkt.

En we bleken niet alleen de passie voor het mooie Langbroekerwetering gebied te delen. Maar ook het inzicht dat de melkveehouderij een forse opgave heeft om te verduurzamen. Ik legde uit dat wij als CDA voor kleine windmolens zijn omdat ze in combinatie met zonnepanelen heel goed passen bij een duurzaam melkveebedrijf.

En toen kwamen zijn zorgen over de impact van de kleine windmolens (as-hoogte max 20 meter) op het oude cultuurlandschap waar zijn familie al generaties woont en natuur en landschap beheert.

Ik had me ter voorbereiding op het gesprek goed ingelezen. En had gezien dat het college in het voorgenomen nieuwe beleid – wat nu ter inzage ligt – onderscheid maakt in de randvoorwaarden voor kleine windmolens in het open Krommerijngebied (ja) en de Langbroekerwetering (ja-mits).

We kregen een goed gesprek over die ja-mits randvoorwaarden en of deze nog aangescherpt zouden kunnen worden. En we zagen hiervoor mogelijkheden.

En ik heb kort erna nog contact gehad met VVD raadslid Steven Verhaar. Samen hebben wij namelijk de motie ingediend om kleine windmolens mogelijk te maken in onze gemeente. Ook hij had verontruste signalen ontvangen.

Het CDA ziet mogelijkheden om de ja-mits van kleine windmolens verder aan te scherpen. En daarbij recht te doen aan rentmeesterschap. Met aandacht voor zowel de belangen van melkveehouders, bewoners, het landschap en het klimaat. We willen polarisatie in een voor of tegen kamp voorkomen. Maar via een goed gesprek, naar elkaar luisterend, komen tot een evenwichtig wijs besluit.

Ik hoor en lees graag uw suggesties. En ga graag met u in gesprek.

Gerard Migchels, fractievoorzitter CDA

advertentie
advertentie