Concert van BluesinWijk in Calypso
Concert van BluesinWijk in Calypso Copyright Wim Robben

Drie op een rij: waarom Theater Calypso moet blijven

9 december 2020 om 11:18 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Het wordt spannend voor Theater Caypso. De gemeenteraad beslist of er extra subsidie komt om het voortbestaan veilig te stellen. Aan drie vaste gebruikers van het theater de vraag wat het voor hen betekent als Calypso er niet meer zou zijn. In deel 2 BluesinWijk.

door Arie Verheul van BluesinWijk

„Voor een theater, cultuurhuis of filmhuis had het merendeel van de Wijkse politiek eind vorige eeuw weinig tot geen geld over. Menigeen dacht daar anders over, waaronder Tom en Catrien van Ginkel. Toen ruim tien jaar geleden het voormalige parochiehuis/bioscoop dan ook vrij kwam besloten ze hun theaterdroom te concretiseren. Een stap in het duister, die na jaren keihard werken leidde tot een absoluut niet meer weg te denken culturele huiskamer in het hart van de stad. Van jong tot oud komt er over de vloer en geniet er van zijn/haar favoriete, artiest, film of feest.”

OP SLAG VERLIEFD „Zomer 2009 organiseerde BluesinWijk haar eerste bluesfestival. Het liep storm en al snel werd duidelijk dat Wijk behoefte had aan bluesmuziek van topniveau. Calypso was toen net geopend en leek uitermate geschikt voor live-bluesconcerten. Hoewel Tom aarzelde (wilde hij dat bluesvolk wel over de vloer hebben?) besloot hij het toch te proberen met ons. De rest is geschiedenis. We zijn er nooit meer weggegaan met binnenkort het zestigste bluesconcert. Het bordje ‘uitverkocht’ hangt regelmatig aan de voordeur, de aarzelingen zijn overwonnen en we werken als één team samen met Tom, Catrien en hun vrijwilligers. Zonder het theater zouden we beslist niet zo’n succesvolle bluesclub zijn geworden. Calypso is écht ons thuishonk. Alle muzikanten die er voor het eerst naar binnen stappen zijn op slag verliefd vanwege de vintage-achtige sfeer, de ligging en het authentieke karakter.”

PARADISO AAN DE LEK „Voor de vele honderden bluesliefhebbers uit Wijk en regio, die hun hart hebben verpand aan dit ‘Paradiso aan de Lek’ zou sluiting een echte aderlating zijn. Ook voor ons is dat een grote catastrofe. Het is de enige plek in onze historische en bruisende stad waar we bluesbands een écht podium kunnen bieden. Áls dat wegvalt kon het ook met de Wijkse bluescultuur wel eens snel gedaan zijn. We steunen het theater dan ook waar we maar kunnen. Geen theater meer op de Markt, daar moet je toch niet aan denken!”

advertentie
advertentie