Inzameling donzen dekbedden bij de gemeentewerf
Inzameling donzen dekbedden bij de gemeentewerf Gemeente Wijk bij Duurstede

Inzameling en recycling van donzen dekbedden

6 december 2020 om 10:40 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Textielinzamelaar Sympany zamelt jaarlijks miljoenen kilo's textiel in. Voor elk stukje stof kiest het bedrijf de beste bestemming. Voor oude dekbedden was tot voor kort geen duurzame nieuwe bestemming. Nu is er de samenwerking met Ducky dons, die een mooie recycling oplossing heeft voor gebruikte donzen dekbedden. Op zes gemeentewerven in de provincie Utrecht, is een pilot gestart waarbij de dekbedden worden ingezameld.

De pilot loopt vanaf 18 november in de gemeente Wijk bij Duurstede, Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Woerden en Soest. Gebruikte donzen dekbedden kunnen ingeleverd worden in de daarvoor bestemde blauwe containers op de gemeentewerf. Het doel van deze samenwerking is de kringloop volledig te sluiten. Niet alleen de dons en veren uit de dekbedden worden gerecycled, ook de restmaterialen worden circulair ingezet.

In de moderne fabriek van Ducky Dons in Ermelo worden hoogwaardige donzen dekbedden en hoofdkussens geproduceerd. In de fabriek wordt een verenwasserette ingezet voor de recycling pilot met Sympany. De dons en veren wordt uit de dekbedden gehaald en gesorteerd op kwaliteit, grondig wassen, gedroogd en gesteriliseerd. Dit is een duurzaam proces waarbij 70% van de stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. De gerecyclede dons en veren die overblijven voldoen aan strenge Europese eisen en kan weer gebruikt worden als vulling voor nieuwe dekbedden en hoofdkussens.

Bij een succesvolle inzameling van de donzen dekbedden wil Sympany dit concept ook bij andere gemeenten gaan uitrollen. Het uiteindelijk doel is dat geen enkel donzen dekbed meer op de afvalberg belandt. Het doel is om ook voor synthetische dekbedden in de toekomst een mooie nieuwe bestemming te vinden.

advertentie
advertentie