Robbert Duijf
Robbert Duijf Copyright Wim Robben

Mini-Bluesfestival groot succes!

2 december 2020 om 09:42 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE In plaats van de gecancelde Blueskroegentocht organiseerden BluesinWijk en theater Calypso op 28 november een klein blues festival met drie bluesacts, die ieder een set van ruim een half uur speelden en samen een show verzorgden van zo’n twee uur. Met Robbert Duijf (winnaar Dutch Blues Challenge 2019), het Belgische duo Blame it on Vinnie (met o.a. de voormalige Howlin’ Bill frontman) en bluesband Chicago Capitols.

DRIE KEER UITVERKOCHT Met zo’n 90 bezoekers ben je al snel uitverkocht, maar in Corona-tijd drie voorstellingen op één dag is het meest haalbare en net kostendekkend. Al wekenlang leefden de zeven muzikanten toe naar dit mini-festival. Veel van hun optredens waren door de Corona-maatregelen gecanceld en als een blues club het dan tóch aandurft, dan ga je er ook helemaal voor en ga je er vol in. Alle opgekropte Corona-energie kwam eruit en zorgde ervoor dat de bezoekers met veel genoegen volop konden genieten van een meer dan geweldige blues avond.

30 MAN PUBLIEK, GEEN DRANK, 1,5 METER AFSTAND, HEEL APART „Fijn dat we het door hebben laten gaan, gebeurt er in ieder geval nog wat en in zo’n kleine setting, wel heel bijzonder en erg sfeervol. Eindelijk weer live-blues in het theater,” was de eerste reactie van theaterdirecteur Tom van Ginkel na afloop. Lekkere vette blues, rock, country, prachtige ballads, entertainment en humor. Drie optredens met geweldige artiesten van hoog niveau en negentig meer dan tevreden en blije blues liefhebbers en over de muzikanten niets dan lof.

Een aantal vaste bezoekers vroegen we om een reactie. Die waren zonder uitzondering lovend. De Limburgse Robbert Duijf werd omschreven als een muzikant die je met zijn stem en gitaar raakt tot diep in je ziel. Heerlijke bluesy ballads, veel eigen nummers, mooie verhalen, uitstekend gitaarspel, rauwe stem en zang. Een klasse apart, die niet voor niets in 2019 de Dutch Blues Challenge won. Wat een kanjer. Boeiend van begin tot eind.

Het Belgische duo Blame it on Vinnie zorgde met veel humor, goede zang en prima gitaarwerk voor een heerlijke set. Zanger Wim de Vos kende menigeen nog van de Bluesband Howlin’ Bill tijdens het legendarische nieuwjaarsconcert (2011) in het toenmalige Wijkhuis. Wim wist met zijn harmonica, prachtige stem en mooie verhalen de zaal enorm te laten genieten en gitaarmaatje Gerrie de Waard speelde met gevoel met de snaren. Hoe ze een Iers nummer en een nummer van Nancy Sinatra ombuigen naar de Blues was ook wel heel erg knap. Jammer dat ze in de derde show eerder moesten stoppen om op tijd in Antwerpen te zijn vanwege de avondklok in België.

Ook Chicago Capitols kon rekenen op veel waardering. Een recent opgerichte bluesband met veel podiumervaring uit het zuiden van het land. Drie mannen en een vrouw, die wel een feestje kunnen bouwen met Erik van Tilburg als gangmaker. Hij was al eerder in Wijk als frontman van de Hoodoo Monks. Super hoe dit podiumdier met zijn zang, beweeglijkheid en mondharmonica de andere bandleden helemaal meenam in hun optreden. Heerlijke act om naar te kijken, te luisteren en te genieten. Menig bezoeker had graag voor het podium willen staan om lekker mee te dansen met deze blijmakende en vrolijke band.

Bluesliefhebber Frans Hoving verwoordde het als volgt: „Eindelijk mochten we weer naar een blues avond van BluesinWijk. Ik heb hier weken naar uitgekeken. Anton Winkel en ik zaten naast elkaar. We hadden het plan om een borreltje mee te nemen. Maar bij navraag bij het bestuur mocht dit absoluut niet, geen alcohol op deze Blues avond. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de drank niet heb gemist, wel de gezelligheid en lekker kletsen met iedereen. Maar de muziek heeft alles goed gemaakt. Ik ervaarde dit optreden als een privé concert en wat heerlijk dat het in de zaal muisstil was. De artiesten kwamen helemaal tot hun recht. Drie verschillende Blues stijlen van topartiesten. Ik ging helemaal blij naar huis en dan ook nog nuchter en dat bij de Blues.......bedankt BluesinWijk.”

Chicago Capitols
Blame it on Vinnie
advertentie
advertentie