De rivier, de haven en het zicht op de stad
De rivier, de haven en het zicht op de stad Gerda van Engelenhoven

Raad over Visie Rivierfront

2 december 2020 om 11:29 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Is de Visie Rivierfront uit 2008 aan een herziening toe? Dat is dinsdag 8 december om 20:35 uur onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Plannen zoals de Gravenbol en de Stadshaven, passen die nog bij de uitgangspunten?

door Kuun Jenniskens

Aanleiding is een agenderingsverzoek van CDA en SP. Beide partijen constateren dat weinig punten uit de Visie opgepakt zijn. Wel zijn er veel ontwikkelingen gaande. Van de slibstort in de Bosscherwaarden, tot de Lunenburgerwaard als Natura 2000 gebied. Er is sprake van het Dorestrand, een nieuw zwemstrand dicht bij de stad. Op zich prima passend in Rivierfront, menen CDA en SP, maar de drie havens hebben de raad laten weten dat daarmee waterrecreatie en toerisme zwaar onder druk komen te staan.

De huidige Visie Rivierfront gaat uit van het idee om de stad en de rivier meer met elkaar te verbinden. Rivierfront wil een toegankelijke riviernatuur in alle Wijkse uiterwaarden; ziet een levendige rivier als drager van de recreatie; de haven moet het knooppunt zijn tussen stad en rivier; en als er gebouwd wordt, dan moet dat gericht zijn op de rivier.

De avond is een hoorzitting met betrokkenen, die hun visie zullen toelichten op het gebied. Zo zijn het Utrechts Landschap, de initiatiefnemers van het Dorestrand, de drie havens, stichting Stadshaven en Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede (VNMW) uitgenodigd. Deze Voorbespreking is als livestream te volgen via wijkbijduurstede.notubiz.nl.

advertentie
advertentie