Mark Sprenkels vindt het mooi werk om mensen te adviseren hoe ze hun wensen in een document op maat kunnen zetten.
Mark Sprenkels vindt het mooi werk om mensen te adviseren hoe ze hun wensen in een document op maat kunnen zetten. Steven Snoep

Wijs een voogd aan voor je kinderen, leg je wensen vast bij de notaris

24 november 2020 om 14:58 Advertorial_1

WIJK BIJ DUURSTEDE Stel dat je kind of kinderen geen ouders meer hebben. Wie zorgt er dan voor ze? Als je niets vastlegt, dan bepaalt iemand anders waar je minderjarige kinderen gaan wonen. Neem je liever het heft in eigen handen, praat er dan eens over met de notaris. Die kan je haarfijn uitleggen hoe je alles goed kunt regelen en wat er allemaal bij komt kijken.

door Babs Bouwman

We regelen alles goed voor onszelf: een huis, pensioen, hypotheek, levensverzekering en ga zo maar door. Maar hoe loopt het als ouders ernstig ziek worden of komen te overlijden of niet meer kunnen zorgen voor hun minderjarige kinderen? Als je niets vastlegt, dan bepaalt de Jeugdbescherming of rechter waar ze terechtkomen. Daarom is het aan te raden voogdij vast te leggen. Dat kun je beschrijven in een akte of in een testament of door een aantekening in het gezagsregister. Dit laatste is eenvoudig online te realiseren en bovendien gratis.

Wil je meer zaken vastleggen, dan kan Mark Sprenkels van Heuvelrug Notarissen je helpen een weloverwogen keuze te maken: ,,Door bijvoorbeeld te vragen of het van belang is dat kinderen in dezelfde omgeving blijven wonen? Of dat de voogd dezelfde waarden en normen moet hebben als de ouders?”, vertelt Sprenkels. En zo zijn er nog veel meer vragen waar je zelf niet zo 1-2-3 opkomt.

TESTAMENT Een voogd via het gezagsregister aanwijzen is prima. Maar in een voogdijregeling kun je veel meer wensen kwijt. De notaris gaat het gesprek met je aan om je gedachten richting te geven. Heeft de voogd een bijzondere band met het kind? Is het een wens dat de kinderen bij elkaar blijven?. Mark Sprenkels: ,,Ik breng mensen vaak op ideeën waar ze zelf niet opkomen”. Dat is van grote toegevoegde waarde.

Van het een komt het ander. Met alleen het regelen van de voogdij, ben je er nog niet, want er komt ook een hoofdstuk financiën bij kijken. Krijgt de voogd het hele kapitaal tot zijn of haar beschikking of wijs je daar iemand anders voor aan? Voogdij stopt als het kind 18 jaar is, maar een bewindvoerder kan aangesteld worden tot het kind ouder is, bijvoorbeeld halverwege de twintig.

Veel stof om over na te denken. Wil je alles in een keer goed en solide regelen, laat dan een testament opmaken. Dan ben je verzekerd dat je alles volgens jouw wensen kunt achterlaten. Mark Sprenkels vindt het een eervolle taak om mensen in dit proces te begeleiden: ,,Het is fijn om cliënten te ontzorgen en een solide regeling voor ze op papier te zetten”. Er komt een moment dat je bewust wordt van de risico’s in het leven, maar gelukkig zijn daar goede oplossingen voor.

www.heuvelrugnotarissen.nl        

advertentie
advertentie