Het kruispunt Zeisterweg - Werkhovenseweg in Odijk, is een van de twee kruisingen waar de Provincie een plateau wil aanleggen.
Het kruispunt Zeisterweg - Werkhovenseweg in Odijk, is een van de twee kruisingen waar de Provincie een plateau wil aanleggen. Agnes Corbeij

Snelheid N229 wordt deels aangepast, de rest volgt misschien later

20 november 2020 om 09:00 Verkeer en vervoer

ODIJK/COTHEN Tijdens de werkzaamheden op de N229 wordt de snelheid op de hoofdrijbaan tussen Cothen en Tango verlaagd van 80 naar 60 kilometer per uur. Ook wordt hier een drempel aangelegd. Ook wordt de snelheid verlaagd op de parallelweg tussen Bunnik en Odijk van 60 naar 30. De gemeente Bunnik heeft gevraagd om een verlaging van de snelheid van het hele traject. De provincie wacht eerst onderzoek af.

door Agnes Corbeij

De verlaging van de snelheid tussen Cothen en de Tango is een van de bevindingen uit een quickscan die gedaan werd door de provincie na het dodelijk ongeluk in mei aan de Graaf van Lynden van Sandenburgweg, zoals de N229 ter hoogte van Werkhoven heet. Naar aanleiding van het dodelijk ongeluk in Werkhoven in oktober vorig jaar is bovendien besloten om de oversteekbaarheid van de N229 voor voetgangers bij de bushalte bij Werkhoven te beperken. Ook dit wordt meteen uitgevoerd. Een woordvoerder van de Provincie Utrecht: ,,Hier komt een hek tussen de rijbaan en het fietspad. Daarnaast haalt de provincie het voetpaadje tussen Werkhoven en het fietspad weg zodat voetgangers meer gedwongen worden om de tunnel te gebruiken.”

SUBSIDIE Andere maatregelen worden niet meteen doorgevoerd. De provincie wil ook graag op twee plekken een plateau neerleggen, op de kruising van de parallelweg en de Zeisterweg in Odijk en iets verderop het Oostomsdijkje in Werkhoven. Daarvoor heeft de provincie subsidie aangevraagd bij het Rijk. Ook hier vond een dodelijk ongeluk plaats, in september 2020. 

Het CDA Bunnik stelde vragen aan het college over de snelheid en de veiligheid van de N229. De vragen gaan over het verlagen van de snelheid naar 60 kilometer per uur, mede met het oog op de nieuwbouw bij Het Burgje, vlakbij de provincialeweg. In het antwoord daarop laat de wethouder weten dat zij contact heeft gehad met de gedeputeerde na het dodelijk ongeluk van september.    

KORTE TERMIJN Het CDA vroeg het college dan ook om de provincie te vragen alvast de snelheidsverlaging door te voeren, ook ter hoogte van Odijk. Annemarie Huijsman-Hartkamp: ,,Het CDA is van mening dat de reactie van de provincie geen recht doet aan de urgentie en het belang van onze gemeente om onder anderen met het oog op de verkeersveiligheid op korte termijn de snelheid met name ter plaatse van het kruisvlak N229-N410 te verlagen naar 60 km/u. Deze maatregel kan desnoods in afwachting van het onderzoek door de provincie genomen worden.”

Het college was het eens met Huijsman en zou de provincie een brief schrijven met deze vraag daarin. Tegenover Bunniks Nieuws zegt de provincie daar niet aan te willen. De woordvoerder zegt daarover: ,,Op dit moment werkt de provincie aan een netwerkperspectief voor de gehele provincie waarbij in samenhang gekeken wordt naar de beleidsvelden leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid. Dit ‘Netwerkperspectief’ heeft mede als doel elke weg een duidelijke plek in de wegenhiërarchie te geven, zodat mensen zich vlot en veilig kunnen verplaatsen en begrijpen wat van hen verwacht wordt. Regimesnelheden, ook die op de N229, maken onderdeel uit van de studie. De resultaten worden medio 2021 verwacht.”

De twee kruisingen waar de provincie een plateau wil aanleggen.
advertentie
advertentie