Afbeelding
Archief BDUmedia

Gemeente moet op het matje komen bij Raad van State

16 november 2020 om 16:50 Rechtbank

DEN HAAG Heeft de gemeente Wijk bij Duurstede terecht het recht op het bouwen van een tweede woning bij een boerderijwoning aan de Rijndijk afgenomen en geschonken aan een projectontwikkelaar? De Raad van State gaat dat nu bekijken. Tenzij de projectontwikkelaar alsnog een deal sluit met de eigenaren van de boerderijwoning.

Tijdens een zitting over de kwestie maandag bij de Raad in Den Haag werd duidelijk dat dit overleg nog loopt. De raadsvoorzitter heeft ze vier weken de tijd gegeven om eruit te komen. Anders doet de Raad alsnog uitspraak. ,,Maar ik hoop dat ik geen uitspraak hoef te doen”, aldus de raadsvoorzitter.

Projectontwikkelaar Weveo verkocht de boerderijwoning met recht op een tweede woning in 2015 aan de huidige eigenaren. Die bouwmogelijkheid was ook vastgelegd in het bestemmingsplan. Maar toen Weveo twee jaar later zelf een woning wilde bouwen op zijn achtergelegen perceel, bleek dat niet meer te kunnen. Op dat perceel lag namelijk geen recht meer op het bouwen van een woning.

Volgens de gemeente zou er sprake zijn geweest van een misverstand dat moest worden hersteld. Maar de gemeente koos niet voor een fijnzinnige oplossing. In plaats van te beoordelen of Weveo in aanmerking kwam voor een schadevergoeding, besloot de gemeente het bouwrecht van de eigenaren van de boerderijwoning af te pakken en over te doen aan de projectontwikkelaar. Dat werd geregeld in een nieuw bestemmingsplan.

Dat was tegen het zere been van de eigenaren. Volgens hun advocaat vinden ze het geen probleem als Weveo op zijn perceel ook een woning bouwt. Maar dat mag niet ten koste gaan van hun bouwrecht. Ze hebben zelf plannen om de tweede woning te gebruiken als mantelzorgwoning of als dagopvang voor mensen met een mentale beperking.

Inmiddels loopt de zaak bij meerdere rechtbanken, waaronder de Raad van State. Voor de Raad is vooral de vraag of de bouw van een woning op het perceel van Weveo sowieso kan doorgaan.

Volgens de advocaat van de eigenaren kan dat niet, omdat het in strijd is met provinciale regels. De boerderijwoning met recht op een tweede woning kwam tot stand met toepassing van de zogeheten ruimte-voor-ruimteregeling. Volgens die provinciale regeling mag onder voorwaarden een voormalig agrarisch bedrijf plaatsmaken voor wonen. Die regeling is volgens de advocaat ook uitgevoerd. Nu alsnog een woning mogelijk maken op het achtergelegen perceel is daarom niet meer mogelijk.

De gemeente stelt dat dit nog wel kan door het opheffen van het bouwrecht van de eigenaren van de boerderijwoning. Projectontwikkelaar Weveo zou dit recht juist hebben verdiend door de oude boerderij te hebben omgevormd naar woningen. Verder heeft Weveo volgens de voorwaarden van de provincie compensatie voor de nieuwe bebouwing geleverd door de aanleg van een boomgaard in Cothen.

Duidelijk is dat de projectontwikkelaar niet heeft opgelet toen het bestemmingsplan voor het perceel aan de Rijndijk in 2015 werd vastgesteld. Hij maakte toen geen bezwaar en verspeelde daarmee zijn recht op het bouwen van een woning op zijn achtergelegen perceel.

De mogelijkheid om de eigenaren hun bouwrecht voor een tweede woning te laten behouden en Weveo ook een bouwrecht te geven, is voor de gemeente blijkbaar geen optie. De provincie zal dat waarschijnlijk niet toestaan.

 door Adrie van der Wel

advertentie
advertentie