Jeroen Brouwer
Jeroen Brouwer Ankie Meutgeert

Uitdagen

11 november 2020 om 07:30 Opinie Raadspraat

Burgerparticipatie is een politiek modewoord. Mensen die meedenken en meedoen. Dat is lastig. Kijk naar het zonneveld. In het burgerpanel was er geen meerderheid voor panelen aan de Groenewoudseweg. En toch komen ze er wellicht. Dan kunnen we niet echt spreken over een mooi proces. Het toont wel een worsteling aan met initiatieven van inwoners. En over vraagstukken over draagvlak of rechten van omwonenden?

Tevens zijn er inwoners die graag taken van de gemeente over willen nemen. Bij het onderhouden van een stukje groen geeft dat weinig problemen. Helaas wordt dan wel bij de komende bezuinigingen geknibbeld op wijkbudgetten. Maar dat komt door al die rechtse bezuinigingen van de laatste jaren.

Vanuit Engeland is een relatief nieuw fenomeen aan komen waaien; Right to Challenge. Vertaald is dit het recht om uit te dagen. Lokale organisaties of groepjes inwoners kunnen gemeenten uitdagen door te zeggen; wat jullie doen, kunnen wij beter. De organisatie kan met een voorstel komen en dan volgt er een besluit om de taak uit handen te geven en deze groep mensen dat uit te laten voeren. Meer burgerparticipatie kan je niet wensen.

Als SP stellen we voor on daar eens naar te kijken. Is dat wat voor onze gemeente? Wij zien heel veel lokale deskundigen met goede ideeën. Maar bij welke onderdelen van de gemeente zou dat dan kunnen en onder welke voorwaarden? Soms gebeurt dit al, waarbij de gemeente dat zelf opzet. Via Right to Challenge bieden we ruimten aan de lokale samenleving. Inwoners kunnen met het idee komen, in plaats van een ambtenaar of wethouder. Zo krijgen alle lokale deskundigen de kans om de uitdaging aan te gaan. Over bijvoorbeeld het museum, om maar eens een actueel onderwerpt te noemen.

Wellicht denken we hier wat te makkelijk over. En ja, het is soms ´eng´ om taken helemaal weg te geven. De gemeente blijft immers vaak verantwoordelijk. Maar het is toch ouderwets om te denken dat de gemeente alles zelf kan? Als SP praten we daar graag met de raad over.

Het zou die burgerparticipatie nog een stukje verder brengen. Door de mensen het zelf te laten doen wordt het meer dan een modewoord. Meedoen wordt meedoen. Wie kan daar nu tegen zijn?

Jeroen Brouwer, SP Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie