Bij het Energieloket
Bij het Energieloket Gemeente Wijk bij Duurstede

Wethouder Hans Marchal gaat Climate Challenge aan

10 november 2020 om 08:47 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Wat gebeurt er in de gemeenten in de provincie Utrecht op het gebied van energie besparen en duurzame opwek? Om daar achter te komen heeft gedeputeerde Huib van Essen alle wethouders van de provincie uitgedaagd om te laten zien wat er in hun gemeente gebeurt op dit gebied tijdens de Utrechtse Klimaatweken. De challenge begon op 12 oktober met de gemeente Amersfoort en trekt, op alfabetische volgorde van plaatsnamen, door de provincie. Er doen 25 gemeenten mee.

door Ali van Vemde

De Climate Challenge eindigt vrijdag 13 november in Zeist. Vrijdag maakte de Wijkse wethouder Hans Marchal een filmpje over de vele Wijkse initiatieven. Hij nam het stokje over van de gemeente Vijfheerenlanden. Aan Marchal de uitdaging om in maximaal twee minuten te laten zien wat Wijk bij Duurstede op dit gebied doet. Om een goed beeld te geven van de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling bezocht de wethouder een aantal locaties.

Belangrijk om te laten zien is het Energieloket. Hier krijgen inwoners informatie over energiebesparing, aardgasvrij wonen en zelf energie opwekken. Bewoners van huur- en koopwoningen kunnen hier terecht met vragen en ideeën om tot een lagere energierekening te komen. Marchal werd in het zonnetje gezet en kreeg een tas met energiebesparende producten overhandigd. Daarna werd een aantal projecten bezocht. Samen met Viveste ging Marchal het dak op bij de flat aan de Dirk Fockstraat voor het project VolksWatt. De gemeente heeft meer projecten dan in twee minuten kan worden getoond. Neem het project ‘Heel Wijk in de Zon’, een samenwerking tussen de gemeente, OndernemersKring (OKW), Stichting Parkbeheer Bedrijventerreinen en de EWEC, de plannen voor de zonnevelden, waaronder de Wijkersloot en zonnepanelen op daken bij agrarische bedrijven.

Of het gelukt is om alle projecten te tonen, dat is vanaf woensdag 11 november te zien. Dan zal het filmpje worden geplaatst op de website. Marchal heeft het stokje doorgegeven aan de gemeente Woudenberg.

advertentie
advertentie