De biovergister
De biovergister Kuun Jenniskens
ingezonden brief

Omgevingsvisie

5 november 2020 om 10:32 Opinie

Vorige week woensdagavond vond als logisch vervolg op eerdere “live” meetings en daarna online de inspraakronde plaats op het werkdocument “Visie op hoofdlijnen” van de gemeente Wijk bij Duurstede. De deelname daaraan was bedroevend laag, slechts 27 deelnemers online in de Zoom meeting, waaronder ook de gesprekleiders van de gemeente en bureau Nieuwe Gracht.

In kleinere groepen kon er vervolgens gereageerd worden. In mijn groep waren slechts twee burgers aanwezig, de derde was raadslid en dien ten gevolge niet echt een deelnemer. Dus wel tijd genoeg om te reageren en voor de gemeente om te notuleren.

Maar nu naar de inhoud van het werkdocument. Mijn belang bij de inspraak is om windmolens en zonneweides uit onze gemeente te weren. Voorkomen is beter dan genezen. In het document zitten een aantal tegenstrijdigheden. Als je in de opening stelt dat “authentieke gebiedswaarden en versterking van de ruimtelijke kwaliteiten voorop staan” dan is dat zeer strijdig met plannen om 65 ha zonneweides en 12 windturbines binnen de gemeente grenzen te plaatsen.

De biovergister in Cothen wordt ook genoemd. Als die er komt zal het gas, voor 5000 huishoudens zoals gezegd wordt, toch ook naar de huizen in Wijk vervoerd moeten worden. Dan moet je dus juist niet van het gas(gasnet) af.

In het document wordt er gesproken over “hittestress”. Met 65 ha zonnepanelen weet je zeker dat de temperatuur in die omgeving, bij zonneschijn, enkele graden hoger zal zijn. Wijk krijgt nog wat te maken met patiënten met hittestress.

Als u niet wilt dat uw landschap, natuur en leefomgeving verpest wordt met zonnepanelen en windturbines ( 220m hoog) kijk dan nog eens kritisch naar dit werkdocument van de gemeente en meld u aan voor de volgende inspraakronde.

Een bezorgde inwoner, Jan de Geus, Langbroek

advertentie
advertentie