Oude Stadhuis
Oude Stadhuis Ali van Vemde

Schil met Pit vraagt aandacht voor financiële nadelen van verbouwing oude Stadhuis

3 november 2020 om 09:00 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Stichting Platform ‘Schil met Pit’ wil dat de gemeenteraad stopt met de huidige plannen voor verbouwing en uitbreiding van het Oude Stadhuis om Museum Dorestad te vestigen. Volgens de stichting is er een veel goedkoper alternatief. Daarom stuurde Schil met Pit zaterdag een brandbrief naar de gemeenteraad. 

door Agnes Corbeij

In september stelden Gerard Migchels van het CDA en Jos Soons van DuurzaamWijk kritische vragen aan wethouder Kostermans over dit onderwerp. Toen zei Kosterman dat ze door wil gaan met de plannen, omdat de gemeenteraad dat heeft besloten. Dat is voor Kosterman ook reden om niet tegelijkertijd een ander plan uit te gaan werken. 

Stichting Schil met Pit heeft jaren geleden een alternatieve locatie voor het museum aangedragen, namelijk het voormalige E&E gasthuis. Hierover zei Kosterman in september: ,,Het plan van Schil met Pit is geen verkeerd plan, maar het huidige plan is ook goed en uitvoerbaar. Om nu de huidige plannen van de baan te gooien, zou bestuurlijk onbehoorlijk zijn.” Het zou ook financiële problemen opleveren, aldus Kosterman. ,,Het museum heeft ook fondsen gezocht voor de realisatie van deze plannen. Als we nu zouden wijzigen van plan, maken we onszelf onbetrouwbaar en trekt het fonds ook de toezeggingen terug.” 

Toch had Kosterman wel bezwaren tegen het plan van Schil met Pit. ,,Het voordeel aan het museum op de Markt is dat het centraal is. De Oeverstraat is nauwelijks een verbetering ten opzichte van de vorige locatie. Ook de samenwerking met de VVV in het Oude Stadhuis is belangrijk en kan meer bezoekers opleveren.” 

De brandbrief aan de gemeenteraad richt zich op de behandeling van de begroting door de gemeenteraad de komende tijd. Volgens Schil met Pit maakt de gemeenteraad een grote fout als ze doorgaat met de huidige plannen en zijn er veel goedkopere oplossingen. ,,Er wordt een monument aan de buitenzijde verminkt en er worden bouwtechnische risico’s genomen. Dit enkel om een huurder, die als culturele instelling op termijn vrijwel onmogelijk zijn huur zal kunnen opbrengen, te voorzien van extra toegang en faciliteiten. Onder het mom van duurzaamheid wordt deze verbouwing gerechtvaardigd. Die beslissing met extra- en terugkerende kosten is onverantwoord, evenals het huisvesten van het Museum Dorestad aldaar.”

In de brief benoemt Schil met Pit verschillende financiële redenen om te stoppen met de plannen. Zo zouden de plannen veel duurder uitvallen dan in eerste instantie voorgeschoteld. Ook wordt de huurder van het pand, het museum, flink gesubsidieerd door de gemeente en Schil met Pit trekt de levensvatbaarheid van het museum in deze tijd in twijfel. Ook benoemt Schil met Pit de kans op planschade van omwonenden die eerder bezwaar maakten tegen de plannen. Ook wordt de kwetsbare financiële positie van de gemeente in de brief aangehaald. 

Schil met Pit  spreekt over onnodige verminking van het gebouw. ,,In het ontwerpbesluit wordt het doel ”het pand te moderniseren en te verduurzamen om op deze manier het pand toekomstbestendig te maken” omschreven, maar niet wordt genoemd waarom in dat geval de gewenste externe uitbreiding noodzakelijk is. Het zou ook inpandig kunnen gebeuren tegen veel lagere kosten. Voor verduurzamen is de externe aanbouw niet nodig. Die is er vooral ten dienste van het museum.”         

Schil met Pit vraagt de fracties om de kwestie bespreekbaar te maken in de voorbesprekingen van de begroting voor 2021-2024. ,,Die beslissing met extra- en terugkerende kosten is onverantwoord, evenals het huisvesten van het Museum Dorestad aldaar.” De voorbespreking van de begroting staat op de agenda van de raad voor dinsdagavond 3 november. 

advertentie
advertentie