Niek van Staaden
Niek van Staaden GroenLinks

McBesluit

28 oktober 2020 om 07:45 Opinie Raadspraat

Toen acht Texaanse energiemaatschappijen vroegen of mensen meer wilden betalen voor zonne- en windenergie, zei 52% ja. Vervolgens werd een burgerberaad georganiseerd. Daarbij krijgt een representatieve groep inwoners feitelijke informatie voorgelegd en gaat men onder begeleiding met elkaar in gesprek. Aan de hand van een aantal gezamenlijk opgestelde vragen worden deskundigen en bestuurders van uiteenlopende politieke kleur betrokken. De groep hoefde toen niet tot een consensus of besluit te komen. Na dat beraad werd dezelfde vraag over zon en wind opnieuw gesteld. Nu zei 84% ja. Informatie en deliberatie leiden tot duidelijk andere keuzes. Zelfs als het gaat om duurzame energie in oliestaat Texas.

Dagelijks wordt van alles gepeild: van roddelrubriek tot politiek. Die peilingen vertellen ons wat mensen denken als ze niet écht over de vraag hebben nagedacht. Dat is ook logisch. Je hebt een leven en kan niet in alles expert zijn. Tegelijkertijd wordt in de politiek veel belang gehecht aan peilingen. Doen wat mensen goed lijkt is veiliger dan ontdekken of het beter kan. En geen enkel probleem is met één ja/nee vraag te beantwoorden. We nemen te vaak genoegen met de fastfood van peilingen terwijl veel vragen te belangrijk zijn om haastig weg te werken.

Voor Wijk is zo’n belangrijke vraag hoe we bijdragen aan meer duurzame energie. Veel partijen vermoeden dat inwoners geen windmolens willen. En als je die ene vraag in een peiling voorlegt, komt dat er misschien ook wel uit. Maar wat als we zonder windenergie het halve buitengebied vol moeten leggen met zonnepanelen? Eén windmolen staat gelijk aan zo’n acht voetbalvelden zon. En wat als we die windmolens als gemeenschap zelf neerzetten en er prachtige voorzieningen mee in de lucht houden? Of als de provincie in ruil voor extra duurzame energie extra woningbouw toestaat? Hoe zou de uitslag dan zijn? We weten het niet want we hebben er nooit goed over gesproken. Deze periode komt er geen wind, zo is politiek besloten. Laten we (digitaal) met elkaar om tafel gaan om voor de volgende periode een zesgangenbesluit voor te bereiden!

Niek van Staaden, GroenLinks

advertentie
advertentie