Op de Carolusschool hebben ze een compostton
Op de Carolusschool hebben ze een compostton Ali van Vemde

Basisscholen gaan nog beter afval scheiden

20 oktober 2020 om 08:45 Onderwijs

Start schoolproject 'Afval, het begin van iets nieuws'

WIJK BIJ DUURSTEDE Nog beter afval scheiden, dat is hard nodig. Als je op jonge leeftijd al leert om je afval te scheiden dan blijf je dat ook doen als je wat ouder bent. Daarom ging wethouder Hans Marchal op bezoek bij De Carolusschool en bij De Horn om de feestelijke aftrap te geven voor het project: Afval, het begin van iets nieuws. Maar liefst elf basisscholen in de gemeente doen mee.

door Ali van Vemde

Alle deelnemende scholen zijn op woensdag 14 oktober gestart met het beter scheiden van het afval. In alle groepen worden het PMD (Plastic, Metaal en Drankenkartons), GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval) en papier gescheiden. Zo blijft er niet veel restafval over. Kinderen leren zo dat afval een waardevolle grondstof is.

IN 2030 NOG MAAR 30 KILO RESTAFVAL Wethouder Hans Marchal: „Het scheiden van afval gaat steeds beter in Wijk bij Duurstede, maar er moeten nog wel flinke stappen worden gezet om onze doelstelling te halen. Het landelijke doel is om in 2030 nog maar 30 kilo restafval per persoon per jaar te hebben. Uit een analyse van het afval blijkt dat 75% van wat we nu weggooien als restafval, heel goed opnieuw is te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Dat is beter voor het milieu én goedkoper dan het verbranden van restafval. We zien het als een logische zet om samen met de scholen, kinderen en ouders werk te maken van afval scheiden en afval verminderen.”

OP DE SCHOLEN In de klassen komen, waar dat nog niet geval was, handige afvalbakjes om het afval scheiden makkelijk te maken. Waar nog geen PMD bakjes zijn in de klas komen ze er nu. Op de scholen waar het GFT nog niet werd gescheiden, komen nu GFT bakjes. Er zijn al scholen waar ze het goed voor elkaar hebben. Op de Carolusschol hebben ze al een compostton. Zo wordt afval compost voor de schooltuin. De wethouder kwam hier een kijkje nemen en testte, door middel van een quiz, hoeveel de kinderen van groep 5 en 6 er al vanaf weten. De kennis is er en ook het afval scheiden doen ze hier met heel veel enthousiasme. In de klas is uitgelegd dat het heel slecht is voor dieren als ze plastic eten. Dat maakt indruk! Op basisschool De Horn keek de wethouder samen met de kinderen naar de trailer van de indrukwekkende film 'Albatross'. Samen praatten ze hierover na. Na de opening volgde een wandeling langs de Overloop. Kinderen keken wat er allemaal aan de kant van de weg lag. Flesjes, glas, plastic... noem maar op. Het wordt tijd dat de ogen opengaan van mensen die achteloos iets weggooien in de natuur. Ook op De Horn werken ze er iedere dag aan een circulaire samenleving. Dat moet ook, want sommige grondstoffen worden schaars en andere zijn erg vervuilend.

Alle deelnemende scholen krijgen lesmateriaal voor drie leeftijdsgroepen. Ook hoort hier een startpakket bij met voorlichtingsmaterialen, zoals stickers voor op de afvalbakken en tips om afval te voorkomen.

advertentie
advertentie