Het 75-jarig jubileum is gevierd bij forellenvijver 't Groenewoud
Het 75-jarig jubileum is gevierd bij forellenvijver 't Groenewoud H.s.v. De Rietvoorn

75 jaar hengelsportvereniging De Rietvoorn

18 oktober 2020 om 11:00 Verenigingen

DOORN/WIJK BIJ DUURSTEDE Op 5 augustus 1945 is h.s.v. De Rietvoorn opgericht in Doorn. Waarom hier, dat is niet helemaal duidelijk. In deze hoger gelegen gemeente (nu Utrechtse Heuvelrug) is weinig viswater. Enkele enthousiaste mensen zullen vooral in Doorn woonachtig zijn geweest. De Rietvoorn is een vrij veel voorkomende naam bij hengelsportverenigingen in het land.

De meeste leden van de vereniging komen uit Wijk bij Duurstede en de kernen Cothen en Langbroek. Maar de vereniging heeft ook een aantal leden uit het buitenland, zoals Polen en Duitsland. De coronacrisis mag dan weinig goeds hebben gebracht, de hengelsportvereniging heeft het veel nieuwe leden opgeleverd. Van een vereniging met een redelijk constant aantal van circa duizend leden is het daarmee de tweede grootste vereniging in Wijk bij Duurstede. Het ledenaantal groeide de afgelopen tijd naar 1250. Veel mensen hebben in de tijden waarin weinig mogelijk was ofwel hun hobby weer opgepakt of in het vissen een leuke nieuwe hobby gevonden.

JUBILEUM De vereniging heeft haar jubileum inmiddels gevierd met een viswedstrijd, gehouden in de forellenvijver ‘t Groenewoud in Cothen. De wedstrijd was gratis toegankelijk voor de leden en daar is goed gebruik van gemaakt. Met het aantal leden mag het dan goed gaan, op het vlak van bestuursleden en vrijwilligers heeft de vereniging, net zoals vele andere verenigingen, het moeilijk. Een oorzaak kan zijn dat een hengelsportvereniging weinig clubactiviteiten kent. Er worden viswedstrijden voor senioren georganiseerd, maar daar nemen weinig leden deel aan. Ook daar slaat de vergrijzing in Nederland toe. En iedereen die actief is in het verenigingsleven weet dat oproepen in clubbladen en sociale media geen effect hebben.

GEBREK AAN VRIJWILLIGERS De hengelsportverniging kent haar leden via het ledenbestand, maar buiten de kring wedstrijdvissers en wat oude getrouwen kent de vereniging de leden niet persoonlijk. „Graag zouden we vislessen willen geven op scholen en viswedstrijden voor de jeugd willen organiseren. Maar ook hulp geven aan ouderen die moeilijk ter been zijn en hen begeleiden naar voor hen toegankelijk viswater. Maar een gebrek aan vrijwilligers breekt ons daarbij op. Begeleiding van de jeugd is voor ons ook zeer belangrijk, niet alleen om ze de eerste beginselen van het vissen bij te brengen. Maar ook om ze te leren om met respect met de vis om te gan en de vis gelijk weer terug te zetten in het water. Ook belangrijk; laat de plek waar je hebt gevist schoon en opgeruimd achter. Ook zijn wij nu bezig om een project op te zetten om loodvrij te gaan vissen om ons milieu te sparen.”

advertentie
advertentie