Lize Haarman en Karen Spierenburg van Steunpunt Mantelzorg
Lize Haarman en Karen Spierenburg van Steunpunt Mantelzorg Steunpunt Mantelzorg

Waardering voor mantelzorgers; zij zijn goud waard

13 oktober 2020 om 11:31 Zorg

WIJK BIJ DUURSTEDE In deze tijd is alles anders. Veel evenementen kunnen niet doorgaan en dat geldt ook voor de Dag van de Mantelzorg. Toch worden al die mantelzorgers, die dag en nacht klaarstaan voor een familielid, buren of vrienden, niet vergeten. De gemeente Wijk bij Duurstede en Steunpunt Mantelzorg van Stichting Binding willen al die mantelzorgers graag waarderen voor het werk dat ze doen. Zij krijgen een mantelzorgwaardering, een spaartegoed op de Wijkse Klanten SpaarPas. Ben je nog niet bekend bij het Steunpunt Mantelzorg, meld je dan aan!

Lize Haarman en Karen Spierenburg van Stichting Binding proberen mantelzorgers te helpen om de balans tussen mantelzorg en andere dingen in hun leven te behouden of terug te krijgen. „Juist nu komt er veel op de schouders van de mantelzorger terecht,” vertelt Lize. „De thuiszorg was de afgelopen periode anders, verzorgingstehuizen waren gesloten, de dagbesteding stopte en de contacten waren minder. Toch willen we de mantelzorgers ook nu blijven ondersteunen. Bij de eerste golf hebben we zo’n 200 mantelzorgers gebeld om te vragen waar zij tegenaan lopen en of we hen kunnen helpen.” Voor mantelzorgers is het vanzelfsprekend om te zorgen voor een ander en juist in de coronatijd willen ze anderen niet extra belasten.

RESPIJTZORG „We willen de mantelzorgers erop wijzen dat er ook gebruik kan worden gemaakt van respijtzorg,” vertelt Karen. „zo biedt Stand-by Duurstede bijvoorbeeld vervanging aan mantelzorgers. Dit geeft even een adempauze. De vrijwilliger gaat even een spelletje doen of een wandelingetje maken, zodat de mantelzorger even tijd heeft om iets anders te doen. Zo kun je het gemakkelijker volhouden. Van deze respijtzorg wordt eigenlijk te weinig gebruik gemaakt.” Lize vult aan: „Daarom willen we ook het contact met de mantelzorgers houden en kijken waar behoefte aan is. Een online meeting zou in deze tijd een mogelijkheid kunnen zijn nu alle bijeenkomsten die op ons programma stonden niet door kunnen gaan.”

DAG VAN DE MANTELZORG Jaarlijks wordt de Dag van de Mantelzorg gehouden in november. Door de corona-maatregelen kan dit nu niet doorgaan op de gebruikelijke manier, met leuke activiteiten. Bijzondere aandacht is er dit jaar voor de jonge mantelzorgers. Jongeren in de leeftijd tot 24 jaar hebben er behoefte aan in contact met elkaar te komen om ervaringen uit te wisselen en je verhaal kwijt te kunnen. Voor de groep 8 tot en met 12 jaar en 12 tot en met 24 jaar wordt een leuke activiteit georganiseerd. „We hopen dat hier leuke clubjes uit ontstaan,” vertelt Lize, „en dat deze jongeren zien dat ze niet de enige zijn.” Om alle mantelzorgers toch een beetje in het zonnetje te zetten, krijgen zij € 75,- aan spaartegoed op hun klantenspaarpas, Op 10 november worden de punten bijgeschreven. „Op dit moment zijn er 570 mantelzorgers bij ons in beeld, maar het zijn er veel meer. We hopen dan ook dat de mantelzorgers die nog niet bij ons bekend zijn, zich ook inschrijven. Zij hebben deze beloning meer dan verdiend.” Mantelzorgers bieden onbetaalde zorg voor iemand die langdurig ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Dit voor gemiddeld acht uur per week en tenminste drie maanden lang. Degene die de zorg ontvangt moet in de gemeente Wijk bij Duurstede wonen.

STEUNPUNT MANTELZORG Naast het helpen van mantelzorgers om de balans tussen zorg en eigen dingen te behouden, biedt Steunpunt Mantelzorg ook informatie, advies en ondersteuning. De consulent beschikt over veel informatie en werkt samen met andere organisaties voor professionele zorg. Het Steunpunt biedt bijvoorbeeld cursussen en bijeenkomsten, maar geeft ook praktische informatie, bijvoorbeeld over de beste aanschaf van een rollator. Lize en Karen benadrukken dat ze er juist ook nu zijn voor de mantelzorgers. Ze adviseren dan ook om op tijd aan de bel te trekken als het niet meer gaat. Neem vooral contact op, er zijn nog wel wat mogelijkheden. Ben jij mantelzorger, laat van je horen. Kijk op stichting-binding.nl/hulp-ondersteuning/mantelzorgondersteuning/mantelzorgdag-activiteiten-en-waardering, mail naar mantelzorg@stichting-binding.nl of bel naar 0343 473070. „Ze verdienen het,” besluiten Karen en Lize.

door Ali van Vemde

advertentie
advertentie