Annie en Gerrit de Heus krijgen het 'boterbriefje' van loco-burgemeester Wil Kosterman.
Annie en Gerrit de Heus krijgen het 'boterbriefje' van loco-burgemeester Wil Kosterman. Ali van Vemde

Weer thuis in Langbroek; 50-jarig bruidspaar Gerrit en Annie de Heus

12 oktober 2020 om 12:31 Mensen

LANGBROEK Lange tijd woonde het echtpaar De Heus-Kramer in Driebergen, maar twee jaar geleden verhuisden ze naar Langbroek, de plaats waar Gerrit is geboren en is opgegroeid. Het voelt weer als thuis. De herinneringen van vroeger komen terug. Op 9 oktober vierden Annie en Gerrit hun 50-jarig huwelijk. Loco-burgemeester Wil Kosterman bezocht het paar om namens de gemeente de felicitaties over te brengen. Met daarbij natuurlijk het ‘boterbriefje’, een gewaarmerkte kopie van de officiële trouwakte.

Gerrit vertelt enthousiast dat zijn roots liggen bij de Steenen Brug. Later verhuisde het gezin naar een boerderij bij Sandenburg. Annie Kramer werd in Hoorn geboren, maar na de scheiding van haar ouders verhuisde ze met haar moeder en tweede vader naar Zeist en later Driebergen. Gerrit werkte in de bouw. „Het was een leuke tijd, het ging allemaal wat gemakkelijker dan nu. Ik heb 43 jaar bij dezelfde baas gewerkt, bij C.B. Boshuis. We werkten veel voor de gemeente Utrecht, vooral onderhoudswerk. Dat hield onder andere in bruggen vervangen, maar ook de paaltjes bij de Dom plaatsen. Een aantal jaren reed ik op de betonwagen door het hele land, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Apeldoorn.” Gerrit stopte zo’n twaalf/dertien jaar geleden met werken. Annie werkte in de huishouding en stopte met werken om voor hun twee zoons te zorgen. Toen de jongste naar de middelbare school ging ze aan het werk in de catering, bij Sodexo. Dit bleef ze doen tot ze een nieuwe heup kreeg en het werk niet meer kon doen.

VAN DE STRAAT GEPLUKT Annie en Gerrit leerden elkaar kennen in Driebergen. Gerrit kwam vaak langs het huis waar Annie woonde en trok de stoute schoenen aan. Ze maakten een praatje, gingen een paar keer uit en na enkele jaren verkering trouwden ze. „Ik heb haar eigenlijk van de straat geplukt,” vertelt Gerrit. Ze woonden lange tijd in Driebergen, maar nu ze iets ouder worden, wilden ze toch wel graag een wat nieuwer huis. Deze vonden ze in Langbroek. In het vorige huis kluste Gerrit altijd al en ook in dit huis hebben ze alles zelf geschilderd, de vloer gelegd de bestrating zelf gedaan met alles wat er verder moest gebeuren. Ook meubels maakt hij of knapt hij op. „Ik ben altijd aan het rommelen,” vertelt hij. Annie houdt erg van koken, maar ook van borduren en naaien. In het verleden maakte ze ook poppen. In de zomer zijn ze vaak te vinden in Friesland, waar ze een stacaravan hebben. Ook toen hun huis al was verkocht en het nieuwe huis nog niet klaar was, woonden ze daar enkele maanden.

HERINNERINGEN Al snel is Gerrit in gesprek met de loco-burgemeester over hoe het vroeger was in Wijk bij Duurstede en Langbroek. Op klompen naar school, het schaatsen op de gracht, Gerrit kent nog veel van de oude tijd. En toen hij iets ouder was, naar de Markt in Wijk bij Duurstede, naar het café, naar kapper Jansen en naar Van Putten en Verheggen voor een ijsje. Sinds ze in Langbroek wonen komen steeds meer herinneringen terug. Gerrit denkt er met plezier aan.

Het is een rare tijd om een 50-jarig huwelijk te vieren. Annie en Gerrit vieren deze dag dan ook met alleen de kinderen en de twee kleinkinderen met een etentje. Ze zijn blij met hun nieuwe huis in Langbroek en hopen er nog lang te kunnen blijven wonen.

door Ali van Vemde

advertentie
advertentie