EWEC
EWEC André van Zwieten

Starter

14 oktober 2020 om 09:09 Column

Ze liggen erop. Onze dakpannen gaan bijna allemaal schuil onder twaalf zonnepanelen. Het dakvenster zit niet gunstig, waardoor een klein stukje van mijn bemoste rode dak zichtbaar blijft. Een dertiende paneel zou op de overstek komen en dat gaat problemen geven bij de verzekering, zo is mij verteld. Als startend ondernemer in de energiebranche wil ik geen risico lopen. Het ontbrak ons jarenlang aan liquide middelen om een rijtje energiemakers op het dak te leggen. Maar dit voorjaar hebben we de knoop doorgehakt. Voor enkele renovaties hebben we de hypotheek verhoogd en meteen ook zonnepanelen in de begroting meegenomen. Na een zonnig voorjaar hebben we enkele ondernemers op de koffie gevraagd om ons te helpen bij de keuze voor zonnepanelen. Keus genoeg, ook in de directe omgeving. Want niet alleen het aantal zonnepanelen op daken is exponentieel gegroeid, ook de ondernemers in zonnepanelen. En dat is mooi, want zo kan de economie bloeien.

Al jaren dagdroomden we over het zelf opwekken van energie. Maar ons dak heeft niet de juiste helling noch de juiste ligging ten opzichte van de zon, waardoor de eventuele terugverdientijd veel langer is. Wij waren ervan overtuigd dat de schuine zijden van ons dak oost-west lagen en dat er zowel aan de voor- als aan de achterkant zonnepanelen zouden moeten komen, voor een matig rendement. Met het kompas op tafel liet de ondernemer zien dat het huis meer zuidoost-noordwest ligt en dat er wel twaalf panelen op die zuidoost zijde pasten. En nu hebben wij als één van de eersten van de straat zonnepanelen. Misschien zijn onze buren ook van een slecht rendement overtuigd.

Die twaalf panelen zouden voor een gemiddeld huishouden voldoende moeten zijn om quitte te spelen. M.a.w.: er wordt genoeg elektriciteit opgewekt om het jaarlijkse verbruik te compenseren. Jaja. Zijn wij een gemiddeld huishouden? Wat verbruikt een gemiddeld gezin? Is dat in coronatijd gemeten of daarvoor? Want hele dagen thuis werken met twee of drie volwassenen en veel meer koffie en thee zetten hakt er bij ons behoorlijk in. De droger staat al enkele jaren stof te vergaren. Maar we hebben een vrieskist en zo’n oud ‘G’-energiekeurmerk dragende koelkast in de garage. Ik vraag me af of we het gaan terugverdienen. Maar dat vind ik ook niet het belangrijkste. We hebben geïnvesteerd in duurzaamheid, in herwinbare energie die onze aarde niet uitput en de CO2-uitstoot niet verder doet stijgen. We doen zo zuinig mogelijk, maar niet vanwege de centen. Ik voel me meer een starter in duurzaamheid dan in energie.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger bij de EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie