Beermuur met coupure bij haven Wijk bij Duurstede
Beermuur met coupure bij haven Wijk bij Duurstede Kuun Jenniskens

Waterschap wil beermuur verhogen, Marchal wil meer onderzoek naar verbeteren riolering

16 oktober 2020 om 11:00 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Volgens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is het nodig om de beermuur tussen de Lek, de haven en de stad, met 30 centimeter te verhogen. Uit onderzoek isgebleken dat 1 keer in de 1000 jaar de stad kan overstromen. Wethouder Marchal (PCG) wil dat eerst ook de andere optie, het verbeteren van het riool, serieus wordt onderzocht .

Met hoogwater is er een risico dat de binnenstad zal overstromen. Het gaat om enorme hoeveelheden water dat in golven over de muur kan slaan. Als die situatie zich voordoet - de kans daarop ligt op 1 keer in de 1000 jaar - dan kan in de historische binnenstad binnen 1 uur 42 cm water tegen de gevel staan. Uit een quickscan blijkt dat de beermuur langs de Dijkstraat 30 centimeter verhoogd moet worden. 

OVERSTROMING Bij hoogwater en met een bepaalde windrichting, kunnen er golven water over de muur heen slaan - dat heet ‘golfoverslag’. Op zich kan de muur dat wel hebben, die is nog stevig genoeg, maar het riool van de stad kan al dat overtollige water niet afvoeren en overloopgebieden bieden ook geen soelaas. Het extra wegpompen van water met noodpompen geeft ook geen oplossing, zo meldt het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van HDSR.

Het riool kan maar heel weinig water wegsluizen. Het aanpassen van het riool is een kostbare aangelegenheid. Daarom adviseren de onderzoekers te kiezen voor het ophogen van de beermuur, wat goedkoper is. De huidige berekeningen wijzen uit dat de muur 30 centimeter hoger moet worden gemaakt. De muur moet ook goed waterdicht worden gemaakt. Het gaat om een muur van 234 meter lengte. De beermuur is in 1989 gerenoveerd. Hij is opgebouwd van beton en bekleed met metselwerk en staat op damwanden van 11,5 meter diep.

VERRAST Wethouder Marchal werd verrast door de kwestie. In juni informeerde hij de raad over het project Sterke Lekdijk. In die informatienotitie staat: ,,Uit studies is gebleken dat de beermuur langs de Dijkstraat niet voldoet aan de veiligheidsnormen. Omdat dit een unieke locatie is en een rijksmonument betreft zal in het waterschap in de planuitwerking samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, provincie en de gemeente het plan verder uitwerken.”

D66 stelde daar vragen over, met name over de achterliggende rapporten van deze conclusie en de veiligheid van de inwoners. In zijn antwoord op de vragen geeft Marchal aan dat er meer overleg zal volgen. ,,In de verkenningsfase van de dijkversterking is alleen vastgesteld dát de beermuur moet worden verhoogd om dit overslaande of overstromende water tegen te gaan. De huidige berekeningen wijzen op maximaal 30 centimeter. Er is nog geen besluit genomen hoe dit dient te gebeuren.”

BESTE OPLOSSING Voor Marchal is het allemaal nog geen gesneden koek. Hij wil dat  dat HDSR, die verantwoordelijk is voor deze situatie, eerst nader onderzoek doet. Vervolgens volgt er overleg met de gemeente en met bewoners om zo de beste oplossing te kiezen om op dit punt de veiligheid van de stad te waarborgen. 

Tegenover WijksNieuws zegt Marchal niet overtuigd te zijn van de conclusie dat de beermuur verhoogd moet worden. ,,Als gemeente zijn we hierin ook niet goed meegenomen door HDSR. Ik wil D66 alle credits geven om ons hierop te wijzen. Pas daarna hebben wij, op ons verzoek, alle achterliggende stukken van HDSR gekregen. Ik heb ze gelezen en ben niet overtuigd van het feit dat de beermuur verhoogd moet worden. Ik vind dat de optie om de riolering te verbeteren, eerst goed onderzocht moet worden.” Over die optie wordt in het onderzoek gezegd dat het te kostbaar is, maar het is niet bekend hoe kostbaar. 

MONUMENT Want er zitten zeker ook nadelen aan het ophogen van de monumentale beermuur. Een hogere muur vermindert het zicht, en het tast historische elementen van de muur aan, zo stelt Arcadis. Volgens dit onderzoeksbureau is het wel de enige robuuste en goed uitvoerbare oplossing die waarschijnlijk de minste gevolgen heeft voor inpassing en kosten. 

De onderzoekers stellen dat de kans groot is dat er subsidie is voor het ophogen van de beermuur. Daarop reageert Marchal: ,,Dat is een harde voorwaarde. Ook als de uitkomst blijkt dat de riolering aangepakt moet worden, zal de gemeente daar de kosten niet voor dragen.”

door Kuun Jenniskens en Agnes Corbeij

Hoogwater op 28 januari 2018. De parkeerplaats bij de haven liep onder water
De coupure in de beermuur
Het hoogwater, met ondergelopen parkeerplaats, trok veel bekijks
advertentie
advertentie