SCGK concert
SCGK concert SCGK

Extra concert Stichting Concerten Grote Kerk

1 oktober 2020 om 11:35 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Tot hun grote spijt heeft de SCGK (Stichting Concerten Grote Kerk) de Choral Evensong van komende zondag, 4 oktober, moeten annuleren. Het vocaal ensemble dat de koorgedeelten voor haar rekening had zullen nemen kan vanwege ziekte van haar dirigent niet komen. Er is alles aan gedaan om vervanging te regelen. maar dat is helaas niet op tijd gelukt. 

De Stichting Concerten Grote Kerk (SCGK) organiseert een bijzonder ‘extra’ concert: Quatuor pour la fin du temps; Olivier Messiaen; Quatuor Æternum. Het internationale gezelschap Quatuor Æternum zou dit concert al in april uitvoeren in het kader van 75 jaar bevrijding. De omstandigheden destijds maakte het niet mogelijk dat concert in de geplande vorm door te laten gaan. Huidige reisbeperkingen betekenen overigens dat de vaste violist en pianist van het ensemble ook nu niet komen. Maar er zijn heel goede vervangers gevonden in de musici Josje ter Haar (viool) en Evelina Vorontsova (piano).

Na de meest recent aangekondigde Corona-maatregelen kunnen er niet meer dan 30 bezoekers worden ontvangen bij dit concert. Het maakt het misschien wel des te intiemer en indrukwekkender. Het concert vindt plaats in de Johannes Kapel in het Zuidtransept van de kerk.

RESERVEER EEN PLEK Om bij dit gering aantal maximum bezoekers teleurstellingen te voorkomen, wordt aangeraden een plaats te reserveren. Dat kan door een e-mail te sturen (info@scgk.nl) met uw naam en het aantal mensen waarmee u komt (u kent uiteraard de beperkingen die daarbij gelden op dit moment). Mocht u niet naar de Grote Kerk komen op dinsdag 13 oktober en het indrukwekkende concert wel willen meebeleven, dan kunt u het concert integraal volgen via een live stream. Kijk hiervoor op scgk.nl

QUATUOR POUR LA FIN DU TEMPS - OLIVIER MESSIAEN Met het Kwartet voor het Einde der Tijden presenteert Quatuor Æternum één van de meest diepzinnige kamermuziekwerken van de 20ste eeuw. In het Bijbelboek Openbaring vond Olivier Messiaen de inspiratie voor dit apocalyptische visioen, dat hij met potloodstompjes componeerde in een Duits krijgsgevangenenkamp. IJskoud was het, tijdens de première op 15 januari 1941, waar honderden gevangenen en kampbewaarders in doodse stilte luisterden naar de aangrijpende uitvoering door Messiaen en drie medegevangenen. „Nooit is er met meer begrip en aandacht naar mijn muziek geluisterd”, zou Messiaen later zeggen. Heftige klanktapijten grijpen naar de keel als een directe verwijzing naar de verschrikkingen van oorlog. Maar tegelijkertijd is er die eigen ritmische taal die de perceptie van tijd volkomen op zijn kop zet. De muziek tracht de eeuwigheid uit te drukken en los te komen van tijd en ruimte. Dan is het geen muziek meer die angst verklankt, maar hoop. Messiaens boodschap was er een van vertrouwen in de toekomst, een aansporing tot vrede. Een boodschap die de gevangenen van Stalag VIII-A troost moet hebben gegeven, maar die, 75 jaar na het einde van die wrede oorlog, nog net zo krachtig en noodzakelijk is. Het concert begint met een inleiding door de musici zelf op dit indringende muziekstuk.

ENTREEPRIJS VRIJWILLIG ACHTERAF SCGK doet met de entreeprijzen twee vreemde dingen: het is niet vooraf, maar achteraf. En het hoéft niet, maar het mág. Het idee erachter is: bezoek zo breed mogelijk toegankelijk maken, gedragen door de sterkste schouders. Als u een entreebedrag wel kan missen (€ 15,-- op de andere plekken waar dit concert wordt gegeven), wilt u dit dan alstublieft betalen (achteraf in de kerk of door de QR-code te scannen?).

advertentie
advertentie