Bart van Asperdt
Bart van Asperdt Ankie Meutgeert
column

Cothen

30 september 2020 om 07:27 Opinie Raadspraat

BHM Solar maakt plannen voor een zonnepark bij de entree van Cothen. Dorpsbewoners vrezen dat het karakteristieke karakter van hun dorp wordt aangetast en komen massaal in de benen. Er is - kort gezegd – bij de Cothenaren geen draagvlak voor de plannen. De initiatiefnemer van het project, BHM Solar, heeft het recht om zijn plannen uit te werken, maar heeft ook de opdracht om aan te tonen dat de plannen kunnen rekenen op voldoende maatschappelijk draagvlak. Eufemistisch gesteld: van enig maatschappelijk draagvlak voor de plannen van BHM Solar is helemaal geen sprake.

De collega’s van SP en CDA namen het initiatief om het proces voortijdig te stoppen. Zij dienden hiervoor een motie in tijdens de raadsvergadering van 22 september. Het college werd hierin opgeroepen om vanwege het ontbreken van draagvlak geen omgevingsvergunning te verlenen en de regels aan te passen zodat locatie Groenewoudseweg wordt aangemerkt als ‘niet geschikt voor zonnevelden’.

De stemming over dit onderwerp is in alle opzichten bijzonder. Volgens de wettelijke regels mocht één raadslid niet meestemmen. Een ander raadslid mocht - als gevolg van de keuze van digitaal vergaderen in coronatijd - vanwege lichte gezondheidsklachten helemaal niet deelnemen aan de raadsvergadering. Dit heeft uiteindelijk de stemming beslissend beïnvloed. Was er digitaal vergaderd en had de stem van het ‘zieke’ raadslid meegeteld, dan hadden de stemmen gestaakt. En was er in een volgende raadsvergadering opnieuw over het onderwerp gestemd. Anders gezegd: had de stemming niet in coronatijd plaatsgevonden, dan zou de uitslag een andere zijn geweest.

Dat is ongelooflijk zuur. Voor Cothen. Voor initiatiefnemers SP en CDA. En voor het dienstdoende raadslid van D66 die volgens de thans geldende regels geen deel mag uitmaken van de raadsvergadering, omdat hij vanwege lichte gezondheidsklachten in afwachting van een Coronatest thuis in quarantaine verblijft. Ik had behoorlijke verkoudheidsklachten. Nu heb ik ook pijn in mijn buik.

Bart van Asperdt, D66 Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie